Snowdnova prihodnost je nejasna. Foto: Reuters
Snowdnova prihodnost je nejasna. Foto: Reuters

To je v Moskvi izjavil njegov odvetnik Anatolij Kučerena, ki je o Snowdnu dejal: "Razmišlja. Veliko željo po vrnitvi ima in delamo vse, kar je v naši moči, da bi se to uresničilo." Pojasnil je še, da Snowdnova obramba trenutno ureja pravna vprašanja glede njegove morebitne vrnitve v ZDA.

Kučerena je po lastnih besedah prejel pismo ameriškega pravosodnega ministra, ki mu je dal zagotovila, da Snowden ob morebitni vrnitvi ne bo obsojen na smrtno kazen. "To pomeni, da zagotavljajo, da Snowdna ne bodo usmrtili, ne pa, da bo deležen pravičnega sojenja. In to je zagotovilo pravosodnega ministra, ki v skladu z zakonom niti ne more vplivati na odločitve sodišča," je dodal.

Kot je še dejal, prav tako ne zaupa informacijam iz več držav glede njihove pripravljenosti zaščititi Snowdna. "Snowden s svojim dovoljenjem za bivanje lahko zapusti rusko ozemlje. A sumim, da bi ga takoj, ko bi zapustil Rusijo, predali ameriškemu veleposlaništvu," je dodal.

Azil so mu podaljšali za tri leta
Snowdnu je Rusija lansko poletje za tri leta podelila dovoljenje za bivanje. Medtem razmišlja o odločitvi glede vrnitve, nakupuje, potuje in obiskuje muzeje, pri čemer pa upošteva varnostne ukrepe, je še razkril njegov odvetnik in pojasnil, da se Snowden giblje v navzočnosti varnostnikov.

Poleg tega Snowden v Moskvi dela v informacijski tehnologiji in svetuje več ameriškim podjetjem. Sicer pa se tudi uči rusko. V Rusijo prihaja tudi Snowdnovo dekle Lindsay Mills. "Zelo se ljubita, skupaj sta že vrsto let. Še vedno mu stoji ob strani," je povedal odvetnik.

Snowdna ameriška vlada išče zaradi razkritja obsežnega prisluškovanja, ki ga je izvajal NSA. Obtožen je vohunjenja in kraje državnih skrivnosti. Junija leta 2013 je pobegnil v Hongkong, nato pa na poti v Ekvador pristal v Moskvi, kjer je moral ostati, saj so mu ZDA preklicale njegov potni list.