Helena Bonham Carter je v okviru svoje raziskave o Margaret obiskala medija, ki je stopil v stik z duhom umrle princese, govoril s princesino frizerko in z njenim nekdanjim ljubimcem Roddyjem Llewellynom, ki je bil tudi glavni "krivec" za razpad princesinega zakona z grofom Snowdnom. Foto: EPA

53-letna z oskarjem nominirana igralka je pojasnila, da se pred vsako tako vlogo, ko upodablja resnično osebnost, ki je že umrla, po pomoč odpravi k mediju. Umrlo nato vpraša, ali bi imela kaj proti, če bi jo upodobila, kar je storila tudi tokrat in prek medija od princese Margaret, ki je umrla leta 2002, stara 71 let, dobila blagoslov. "Rekla je, da je vesela, da jo bom igrala jaz," je razložila Helena Bonham Carter in dodala, da ji je grofica snowdonska zaupala še: "Ti si boljša izbira kot tista druga igralka, ki so jo imeli v mislih."

Kraljica Elizabeta in princesa Margaret sta si bili precej blizu, čeprav sta si bili po značaju precej različni. Foto: EPA

"Sploh ta stavek me je prepričal, da se res pogovarjam z njo, saj se to res sliši kot nekaj, kar bi Margaret rekla," je medijem pred dnevi še zaupala Bonham Carterjeva ter dodala, da je princesa obvladala izbor besed, s katerimi te je lahko sočasno pohvalila in prizemljila.

"Jaz sem kadila na dober način"

"Obenem mi je navrgla še, da se bom morala malo urediti, predvsem pa, da moram zadeti njeno kajenje," je še dodala igralka in citirala princesine besede: "Jaz sem kadila na dober način. Ne pozabi, ustnik je ravno toliko kot za samo kajenje uporaben tudi kot orodje izražanja."

Angleška igralka je ob tem dodala, da se je o Margaretini ljubezni do ustnikov že poučila, saj ga princesa skoraj ni dala iz rok veljala je za strastno kadilko, zaradi česar je imela v zadnjem obdobju življenja precej zdravstvenih težav (operacija pljuč, pljučnica, več kapi ...), brez zadržkov pa je zvrnila tudi kakšen kozarec žganja.

A cigaretnik je imel zanjo še eno funkcijo: uporabljala ga je namreč tudi za to, da se je navidezno "povišala", saj je v višino merila komaj dober meter in pol, kar jo je zelo motilo. "Eden njenih prijateljev mi je zaupal, da ni bila nikoli zagrenjena zaradi dejstva, da je na drugem mestu v vrsti za prestol, jo je pa ves čas grozno jezilo to, da je majhna," je razložila zvezdnica.

Leto 2002 je bilo za kraljico Elizabeto še posebej tragično. 9. februarja je umrla njena sestra, 30. marca pa še mati, ki je sicer dočakala častitljivo 101 leto. Foto: EPA

Pogovori z znanci, prijatelji, ljubimci

Bonham Carterjeva se je priprav na vlogo Margaret (do zdaj jo je zelo prepričljivo upodobila Vanessa Kirby) resno lotila: poleg medija je obiskala še astrologa in grafologa. Ko je dobila pozitiven odgovor od vseh treh, pa se je lotila študije Margaretine osebnosti. Srečala se je z nekaj princesinimi sorodniki, prijatelji in tremi nekdanjimi dvornimi damami, ki so ji pomagali pri uvidu v princesin značaj.

Po pomoč pa se je lahko zatekla tudi k članu svoje družine, saj je bil njen stric, lord Bonham Carter, sicer vojak, z Margaret nekaj časa v zvezi. "Bizarno, ampak moj stric je hodil z njo. Princesi Elizabeth in Margaret je varoval in se je med njima očitno nekaj zgodilo. Obstajajo celo fotografije, na katerih sta skupaj, res lep par sta bila. In do konca sta ostala prijatelja," je še razkrila igralka.