Alexandria Ocasio-Cortez je konservativce razburila s praktično vsem, od svojih političnih stališč do videza. Tako so se vtaknili tudi v njeno rdečo šminko in uhane na prisegi v kongresu. Foto: AP

29-letna Ocasio-Cortezova, demokratična socialistka iz Bronxa, ki je prejšnji teden prisegla kot kongresnica, je poročanje Daily Callerja postavila v širši okvir desničarske sovražnosti, ki je je deležna.

"Republikanska stranka je že ves teden povsem penasta in pomračenega uma, tako da je bilo to samo vprašanje časa," je zapisala na Twitterju. Ob tem je razkrila tudi, da tabloidi oblegajo družino njenega fanta, da bi jim izdali kakšne potencialno sočne zgodbice. "Ženske na vodstvenih položajih so bolj pod drobnogledom, pika," je nadaljevala.

Ocasio-Cortezova je pri 29 letih najmlajša ženska, kadar koli izvoljena v kongres. Foto: AP

"@DailyCaller je objavil fotografijo z zavajajočim naslovom. Popolnoma gnusno vedenje konservativnih medijev. Ni nenavadno, da so tako goreče stopili v bran Kavanaughu," je še dodala Ocasio-Cortezova in imela pri tem v mislih zdaj vrhovnega sodnika Bretta Kavanaugha, obtoženega spolnega napada, ko je bil še srednješolec.

Izgovarjanje na preostale medije

The Daily Caller, ki ga je soustanovil voditelj Fox Newsa Tucker Carlson, se je medtem za svoj naslov nad fotografijo že opravičil, a so ob tem poudarili, da njihov članek "ni bil nič drugačen" od podobnih, ki sta jih objavila Huffington Post in Vice.

"Namen je bil obvestiti naše bralce, da na spletu kroži lažna fotografija," so tvitnili.

A vseeno so to storili precej drugače kot pri omenjenem Viceu, kjer so v naslovu zapisali, da gre za lažno golo fotografijo.

Kot je eden izmed uporabnikov odgovoril Daily Callerju na Twitterju glede primerjave z Viceovim pristopom: "Eden od teh člankov bralce informira. Drugi jih zavaja."

Prava portretiranka se je javila

Omenjena fotografija ženske v kadi že od decembra kroži po različnih spletnih forumih, v resnici pa je na njej ženska po imenu Sydney Leathers, ki je to za Vice tudi potrdila.

"Globoko mi je žal zanjo, da so spletni mizogini izrabili mojo staro fotografijo, da bi jo napadli," je zapisala Leathersova. "Če bo kdo še kdaj poskušal napasti Alexandrio Ocasio-Cortez, bom z veseljem prevzela krivdo za kar koli, samo da bi ohranila žensko, kot je ona, na položaju."

Na demokratski strani v novem sklicu kongresa je bilo kar nekaj pionirk - med drugim tudi prva odkrita biseksualka, prvi muslimanki in prvi staroselki. Foto: AP

Ocasio-Cortezova se je v dobrega pol leta od presenetljive zmage na preliminarnih volitvah v New Yorku izstrelila med najvidnejše demokratske zvezdnike in je pri 29 letih najmlajša članica kongresa v zgodovini ZDA.

Kot političarka, ki se ponosno označuje za demokratično socialistko, si med drugim prizadeva za brezplačni študij, boj proti podnebnim spremembam, univerzalno zdravstveno zavarovanje in orožarsko reformo, zaradi svojih političnih prepričanj in glasnosti pa je priljubljena tarča konservativcev.

"Škandalozni" ples

Prejšnji teden so tako izbrskali stari posnetek Ocasio-Cortezove iz njenih študentskih dni, ko je v družbi sošolcev poplesavala v slogu filma Breakfast Club.

Kongresnica se je na objavo posnetka odzvala z novim posnetkom plesa pred svojo kongresno pisarno.

"Slišim, da republikanci menijo, da so ženske, ki plešejo, škandalozne. Čakajte, da izvedo, da plešejo tudi kongresnice," je tvitnila ob posnetku.