Vanessa Mae na rojstnodnevni zabavi čečenskega voditelja, ki ji je žep napolnil s pol milijona dolarji. Foto: Reuters/EPA
Vanessa Mae na rojstnodnevni zabavi čečenskega voditelja, ki ji je žep napolnil s pol milijona dolarji. Foto: Reuters/EPA
Swankova in Van Damme v prvi vrsti na zabavi. Foto: Reuters/EPA
Ognjemet v obubožanem Groznem. Foto: Reuters/EPA
Putin šarmira mlado gostjo, medtem ko v ozadju vidimo navdušeno Sharon Stone. Foto: Reuters/EPA
Častna miza v Moskvi: Putin animira Kevina Costnerja in Ornello Mutti. Foto: Reuters/EPA

"Nikakor ne," je po elektronski pošti odgovoril Jason Weinberg, vplivni hollywoodski agent, med čigar strankami najdemo Madonno, Demi Moore in Lindsay Lohan.
"Hilary trenutno nima nobenih načrtov za udeležbo na zabavi," je še dodal agent s tonom, češ da je nesramno sploh pomisliti na to, da bi se nekdo kova Swankove odločil za tako vulgarno in neetično karierno potezo.

Prevrtite čas za 9 dni naprej ... in svet zaokrožijo fotografije radostne Hilary Swank na rdeči preprogi v Čečeniji. Igralka je blestela na rdeči preprogi, pogrnjeni posebej v čast 35. rojstnega dneva Ramzana Kadirova, čečenskega predsednika, ki ga podpira Kremelj.
Zvezdnica filmov Fantje ne jočejo in Punčka za milijon dolarjev je nato podala očarljiv govor o tem, kako uživa v Groznem. "Lahko sem čutila duh ljudi in lahko sem videla, da so vsi tako srečni," je dahnila. "Vse najboljše, gospod predsednik!"

Na odru se ji je pridružil še "starodobnik" Jean-Claude Van Damme, ki je prejel topel aplavz za konec svojega govora "Ljubim vas, gospod Kadirov!" - čeprav je prej vztrajno omenjal "državo Čečeno". Za veliki finale je gostom zaigrala še britanska violinistka Vanessa Mae, ki je po poročanju Independenta za svoj kratek nastop prejela pol milijona dolarjev.
Poziv, naj vrnejo honorar
A vsaki dobri zabavi sledi ubijalski maček. In tega so bili deležni vsi trije zvezdniški gostje v obliki poziva Sklada za človekove pravice, naj zvezdniki vrnejo svoje honorarje. "Ramzan Kadirov je povezan z vrsto grozljivih zlorab človekovih pravic. Neprimerno je, da zvezdniki sprejemajo plačilo za zabavo z njim. To krepi njegovo podobo in legitimira brutalnega voditelja." Igralka Eva Mendes in pevka Shakira naj bi bili med zvezdniki, ki so povabilo na dogodek zavrnili.

Hilary Swank zdaj pravi, da "globoko obžaluje" udeležbo na razkošni Kadirovi zabavi ter da ni vedela, da je bil Kadirov obtožen brutalnih zunajsodnih ubojev in ugrabitev. V zadnjih letih je bila umorjena vrsta Kadirovih kritikov in političnih tekmecev, a je čečenski predsednik vztrajno zanikal vpletenost v te uboje.

Tehnologija razkriva
Incident predstavlja zadnjo v vrsti 'piar' katastrof, ki dajejo slutiti, da se zlata doba zvezdniških reklamiranj počasi končuje. Dolga desetletja so največje mednarodne zvezde krepile svoje bogastvo z nastopi na družabnih prireditvah, s katerimi niso imele nobene očitne povezave. A včasih so te svoje "izlete" lahko precej potihoma izvajali, danes pa je tehnologija temu naredila konec.

Na prenosne telefone ujeti nastopi Beyoncé, 50 Centa in Mariah Carey na zabavah Gadafijeve družine so tako letos dvignili precej prahu. Beyonce naj bi leta 2009 plačali 1,2 milijona funtov za zasebni koncert za Gadafijevo družino na karibskem otoku St. Barts. Po Gadafijevem strmoglavljenju septembra letos so pevko pozvali, naj vrne denar oz. ga nakaže dobrodelni organizaciji, a je Beyoncé dejala, da je to že storila.

Že omenjeni Kadirov je maja 15 nogometnih legend povabil na prijateljsko tekmo na novem stadionu v Groznem (sicer mestu, ki ga pestita huda revščina in nezaposlenost), za njihov nastop pa naj bi jim odštel astronosmke vsote.

Sharon pri Putinu, Sting v Uzbekistanu
Na udaru se je znašel tudi Sting, ki so ga kritizirali zaradi njegovega koncerta v Uzbekistanu, ki ga je organizirala hčerka tamkajšnjega brutalnega diktatorja Islama Karimova. Sting se je branil, da ni vedel za predsednikov "grozljiv sloves", a se je vseeno odločil, da nastopi. Kulturni bojkoti imajo nasprotni učinek, je dejal.

Veliko pozornosti pa je požela tudi navzočnost Sharon Stone na dobrodelnem dogodku, ki ga je v Moskvi priredil Vladimir Putin. Putin je tam goste zabaval s svojo izvedbo Blueberry Hilla, na kar je Stonova, v družbi s stanovskima kolegoma Kevinom Costnerjem in Gerardom Depardieujem, odgovorila s stoječimi ovacijami. Bolnišnice, za katere naj bi gala dogodek zbiral sredstva, so pozneje sporočile, da niso prejele niti centa.