Gulnara Karimova - modna kraljica. Foto: EPA
Gulnara Karimova - modna kraljica. Foto: EPA
Islam Karimov naj bi se pri vladanju zatekal k izjemno krutim metodam. Foto: EPA

Prihodnji teden bo hčerka in tesna pomočnica uzbekistanskega diktatorja Islama Karimova že drugo leto zapored predstavila svoje kreacije na newyorškem tednu mode, poroča Independent.
Borci za človekove pravice so nemudoma obsodili odločitev in pri tem izpostavili grozljivo zgodovino mučenja ter otroškega in prisilnega dela v tej nekdanji sovjetski državi - večinoma v uzbekistanski bombažni industriji. Za predsednika Karimova govorijo, da je nekoč svojega političnega nasprotnika živega skuhal.

Nekatera izmed največjih imen v svetu cenovno dostopne mode, vključno z Gapom, H & M in Walmartom, so prenehala kupovati uzbekistanski bombaž, mednarodni forum za pravice delavcev pa bo pred Lincoln Centrom v New Yorku insceniral modno revijo, ki bo sovpadla s predstavitvijo Gulnarine linije Guli na modni brvi.

Predstavnica v ZN-u in magnet za popzvezde
Karimova, poznana tudi pod svojim popzvezdniškim alteregom GooGoosha, katere premoženje ocenjujejo na 390 milijonov funtov, je predstavila svoje valovajoče in živopisane kreacije s pridihom osrednje Azije že po vsej Evropi, vključno z Milanom, kjer je duet z njo odpel celo sam Julio Iglesias.

39-letnica, ki zdaj živi v Ženevi, kjer deluje kot stalna predstavnica svoje države v Združenih narodih, je že pred tem privabila Stinga, da je nastopil na modnem festivalu v uzbekistanski prestolnici Taškent. Na britanskega zvezdnika se je zaradi nastopa vsul plaz kritik.

WikiLeaks o Karimovi
Steve Swerdlow
, uzbekistanski raziskovalec pri Human Rights Watch, je dejal: "Prav nič modnega ni priskrbeti svojo zvezdniško podobo višji predstavnici ene najbolj represivnih oblasti na svetu."

WikiLeaks je objavil iskreno oceno Karimove ameriških diplomatov v Uzbekistanu: "Večina Uzbekistancev vidi Karimovo kot pohlepno, oblasti lačno posameznico, ki izkorišča svojega očeta za uničevanje poslovnežev ali katereg akoli drugega, ki ji stoji na poti."

Predstavnik IMG-ja, ki dogodek organizira, je sicer dejal, da so Karimovo prosili, naj odpove svojo udeležbo. "Zgroženi smo nad zlorabami človekovih pravic. Upamo, da bomo med modnim tednom in še dalje delali z roko v roki s Human Rights Watch, da bi tako spodbudili tiste na oblasti v Uzbekistanu, da ukrepajo."