Foto: AP
Foto: AP

38-letna Portmanova je za največji večer v Hollywoodu nosila po meri sešito Diorjevo obleko s črnim ogrinjalom, ki so ju šivali kar 900 ur.

Kdor je bil dovolj pozoren, je lahko opazil, da so bila na robu njenega ogrinjala v zlatem izvezena imena režiserk, ki letos niso bile nominirane kljub njihovemu izjemnemu prispevku k filmski industriji.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vseh pet nominirancev za najboljšo režijo je bilo moških, in to že devetič v desetih letih.

"Na subtilen način sem želela omeniti nekaj neverjetnih žensk v tej industriji," je povedala v intervjuju na rdeči preprogi.

Režiserke, na katere je želela opozoriti Portmanova s svojo garderobo, so Lorene Scafaria (režiserka filma Hustlers), Lulu Wang (The Farewell), Greta Gerwig (Čas nedolžnosti), Marielle Heller (A Beautiful Day in the Neighborhood) in Melina Matsoukas (Queen & Slim).

To ni bilo prvič, da je z oskarjem nagrajena Portmanova javno spregovorila o tej temi. Ko je leta 2018 na zlatih globusih podeljevala kipec za najboljšo režijo, je pred predstavitvijo nominirancev pikro pripomnila: "In tu so sami moški nominiranci."

Odzivi na Nataliejino provokativno nedeljsko toaleto so bili sprva izjemno pozitivni. "Ne nosijo vsi junaki ogrinjal, a Natalie Portman je zdaj ena od njih," so zapisali v reviji Harper's Bazaar. V Marie Claire pa: "Bravo, Natalie!"

Sodelovala samo z dvema režiserkama

V naslednjih dneh pa se je javno mnenje malce obrnilo proti Portmanovi.

Nekaj uporabnikov družabnih omrežij se je namreč poglobilo v njeno filmografijo in poudarilo, da je igralka v vsej svoji 25-letni karieri, v kateri je posnela 50 filmov, delala zgolj z dvema režiserkama – od teh je bila ena ona sama, v filmu Zgodba ljubezni in teme (2015), za katerega je napisala tudi scenarij.

Poleg tega tudi njena lastna produkcijska družba Handsomecharlie Films ni posnela filma, ki bi ga režirala ženska, razen zgoraj omenjenega Nataliejinega prvenca.

Številni uporabniki Twitterja so zato Portmanovo označili za dvolično, zdaj pa se je oglasila še njena stanovska kolegica in ena od pobudnic gibanja #MeToo Rose McGowan.

"Ti si težava," je Portmanovi sporočila McGowanova, ena od tistih, ki je Harveyja Weinsteina obtožila posilstva. "Da, ti, Natalie. Prazno govoričenje je problem. Lažna podpora drugim ženskam je problem."

Izvajaj, kar pridigaš

McGowanova je dejala, da Portmanova sama ne izvaja tistega, kar "pridiga", ravno zaradi svoje mizerne statistike snemanja z režiserkami.

"To je bil take vrste protest, ki ga osrednji mediji navdušeno pozdravijo kot pogumnega. Pogumno? Ne, niti približno ne. Bližje resnici je, da tu igralka igra vlogo nekoga, ki mu je mar. Kot jih to počne toliko," je zapisala McGowanova na Facebooku.

"Tip aktivizma, kot ga izvaja Portmanova, se mi zdi globoko žaljiv za vse nas, ki se dejansko ukvarjamo s tem. Tega ne pišem iz zagrenjenosti, ampak iz gnusa. Vse, kar hočem, je, da ona in druge njej podobne igralke dejansko počnejo to, kar pridigajo."

Rose McGowan je ena najglasnejših podpornic gibanja #MeToo. Foto: AP
Rose McGowan je ena najglasnejših podpornic gibanja #MeToo. Foto: AP

Portmanova: Še sem bom trudila

Zdaj se je na očitke odzvala še Portmanova in pojasnila, da je razlog za to, da obstajajo na vsakem koraku in ravni takšni ljudje, ki preprečujejo, da bi se taki filmi posneli.

"Res je, samo peščico filmov sem posnela z ženskami," je dejala v izjavi za BBC.

"V svoji dolgi karieri sem imela priložnost delati z režiserkami samo nekajkrat, sem pa posnela kratke filme, reklame in glasbene spote z Maryo Cohen, Miro Nair, Rebecco Zlotowski, Anno Rose Holmer, Sofio Coppola, Shirin Neshat in s sabo."

Ob tem je dejala, da je skušala posneti celovečerne filme z režiserkami, a nobeden od teh projektov ni dobil zelene luči. "Žal so neposneti filmi filmi duhov. Ženske filme je s studii neverjetno težko posneti ali zanje dobiti finančna sredstva. Če pa se ti filmi že posnamejo, se ženske spopadajo z neverjetnimi izzivi med samim snemanjem."

"Nekajkrat sem pomagala režiserkam dobiti določen projekt, pa so bile nato od njega prisiljene odstopiti zaradi nemogočih pogojev dela. In ko so ženski filmi enkrat posneti, imajo neverjetne težave priti na festivale, dobiti distributerja in nagrade, ker na vsaki stopnji naletijo na oviro. Tako da sem samo hotela reči, da sem se trudila in se bom še naprej. In čeprav nisem bila uspešna, imam upanje, da počasi stopamo v novo obdobje."