Tožilstvo je preiskavo zaradi pomanjkanja dokazov februarja zaprlo, a je igralka navedla nove obtožbe, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Luc Besson je ena najprominentnejših osebnosti francoskega filma. Foto: AP
Luc Besson je ena najprominentnejših osebnosti francoskega filma. Foto: AP

Igralkin odvetnik je potrdil, da je pariški sodnik odredil novo preiskavo zaradi posilstva. Van Royjeva, ki je imela manjši vlogi v Bessonovih filmih Taksi 5 in vesoljski opereti Valerian in mesto tisočerih planetov, trdi, da jo je režiser štirikrat posilil, a se je bala za svojo kariero in zadeve ni upala takoj prijaviti. Besson je zanikal njene trditve in jih označil za "fantazijske obtožbe".

Njene obtožbe so spodbudile še osem drugih žensk, ki so bodisi policiji bodisi francoskim medijem poročale o podobnem režiserjevem vedenju. Ena izmed igralk pravi, da se je morala leta 2002 po kolenih in rokah splaziti s kastinga v Bessonovi pariški pisarni, da mu je lahko pobegnila. Bessonovi predstavniki pravijo, da režiser kategorično zanika vse obtožbe kakršnega koli neprimernega ali kaznivega vedenja.

Luc Besson sicer spada med najuglednejša imena francoskega filma. Med drugim je dobitnik cezarja, francoskega ekvivalenta ameriškega oskarja, ki ga je leta 1998 prejel za znanstvenofantastični film Peti element. Ljubitelji filma cenijo tudi njegov triler Leon z mlado Natalie Portman in Jeanom Renojem v glavnih vlogah. Ta je igral že v eni od najbolj cenjenih Bessonovih klasik – Veliki modrini o potapljanju na dah. V zadnjih letih pa je režiser razočaral s še eno znanstvenofantastično zgodbo Valerian in mesto tisočerih planetov, ki ni prepričala niti kritikov niti občinstva, čeprav je šlo za najdražji film, kar so jih kdaj posneli v Franciji. Letos je v kinih gostoval z akcijskim šundom Anna.

Besson je bil poročen štirikrat. Med nekdanjimi ženami je režiserka in igralka Maïwenn, par sta postala, ko ji je bilo 15 let. Leto pozneje se jima je rodila hči. Besson je štiri leta zatem ženo zapustil, ker se je na snemanju Petega elementa zaljubil v Millo Jovovich. Njun zakon je nato trajal dve leti.