"To bo dolg boj in potrebuje vso podporo, ki jo lahko dobi," je po obisku Assangea povedala Andersonova. Foto: Reuters

51-letna Pamela Anderson je v zapor v vzhodnem delu Londona prišla v spremstvu odgovornega urednika WikiLeaksa Kristinna Hrafnssona. Gre za prvi družabni obisk, ki ga je Assange dobil, odkar ga je britanska policija aretirala na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

"Ne zasluži si biti zaprt v strogo varovanem zaporu. Nikoli ni zagrešil nasilnega dejanja. Nedolžen je," je po obisku Assangea, ki v svoji celici preživi kar 23 ur dnevno, povedala igralka. Dodala je, da je v zaporu popolnoma odrezan od vseh, ne more dostopati do spleta, uporabljati knjižnice ali govoriti s svojimi otroki.

Assange je trenutno v strogo varovanem britanskem zaporu Belmarsh. Foto: Reuters
Assange je trenutno v strogo varovanem britanskem zaporu Belmarsh. Foto: Reuters

Čeprav je po njenem mnenju izgubil nekaj kilogramov, je zagotovila, da ga izkušnja ni zlomila: "Je neverjetno odporen človek. Ve, da ni naredil ničesar narobe."

Prijateljstvo med Assangeem in Andersonovo se je sicer spletlo že pred leti, ko ga je zvezdnica začela obiskovati na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu.

ZDA podale zahtevo za izročitev

Assangea je sodišče prejšnji teden obsodilo na 50 tednov zapora zaradi kršitve določila pogojnega izpusta. ZDA, ki Assangea obtožujejo izdaje zaradi objave zaupnih ameriških diplomatskih depeš leta 2010, so podale zahtevo za njegovo izročitev takoj po aretaciji. Odločitve o izročitvi še niso sprejeli.