S prometnimi pravili se ne gre šaliti ... Foto: EPA
S prometnimi pravili se ne gre šaliti ... Foto: EPA
Jussi Salonoja
Jussi na svojem jeklenem konjičku. Foto: EPA

Višina kazni za neprilagojeno hitrost, nepravilno parkiranje in druge grehe je izračunana na podlagi dnevnega zaslužka kršilca cestnoprometnih predpisov, kar je na svoji koži še kako dobro občutil poslovnež Reima Kuisla, ki je pred dnevi na območju, kjer je omejitev hitrosti 80 kilometrov na uro, drvel 103 kilometre na uro.

O posebnem odnosu Fincev do avtomobilov in izjemno visokih cenah za nove avtomobile je v pogovoru za rubriko Glej ga, Sloven'c govorila tudi Slovenka iz Lahtija Andreja Valtanen.

Še višje kazni?
Policisti so ga ujeli z radarjem, pri izračunu kazni pa so preverili njegovo dohodninsko napoved. Glede na to, da je lani zaslužil kar 6,5 milijona evrov, je moral za "pretežko nogo" plačati 54.000 evrov kazni. Čeprav je to za nekoga s tako visokimi dohodki pravi drobiž, pa Kuisla ni dobro sprejel kazni, saj se je na Facebooku pridušal: "Še pred desetimi leti nisem resno razmišljal o tem, da bi se preselil v tujino. Finska je nemogoča država za življenje za ljudi, ki imajo visoke dohodke in so premožni."

A njegov zapis ni naletel na veliko podpore, prav nasprotno. Mnogi so mu odgovorili, da če bi vozil po predpisih, pač ne bi bil kaznovan. Neki moški je zapisal: "Namesto da se pritožuje, bi moral od sramu zakopati glavo v pesek," drugi pa mu je pritrdil: "Takšne kazni bogatih ne bodo prestrašile - morale bi biti še višje, saj morajo vse enako udariti po glavi."

Kuisla pa je po drugi strani lahko še zadovoljen, da ne zasluži še več. Znan je primer iz leta 2002, ko je moral eden izmed vodilnih ljudi v podjetju Nokia zaradi prehitre vožnje s svojim harley davidsonom plačati 116.000 evrov kazni, saj je v letu predtem njegova celoletna plača znašala 14 milijonov evrov.

Dve leti pozneje pa je milijonar Jussi Salonoja, ki je dedič nekega finskega prehrambnega podjetja, zaradi "norenja" v središču Helsinkov plačal 170.000 evrov.

Zgornje meje za višino kazni na Finskem ne poznajo.