Nekateri bonsaji so stari tudi več stoletij. Foto: AP
Nekateri bonsaji so stari tudi več stoletij. Foto: AP

Sejdži Imura in njegova žena Fujumi sta dejala, da so njune "otroke", kot sta poimenovala svoja v posodi gojena miniaturna drevesa, ukradli z njunega vrta v tokijskem okrožju Saitama.

"Z besedami ne moreva opisati, kako se počutiva. To so neprecenljiva drevesa," je dejal Imura in poudaril, da je med izginulimi tudi posebna vrsta miniaturnega brina, ki je med zbiratelji tovrstnih rastlin med najbolj iskanimi in cenjenimi. Samo to drevo je vredno več kot 80.000 evrov.

"Ta bonsaj je star okoli 400 let. Potrebuje res dobro oskrbo in nego. Če en teden ne bo dobil vode, ne bo preživel. Želim, da preživi mene in ženo. Rotim tistega, ki ga je ugrabil, naj dobro skrbi zanj in ga ohranja vlažnega," je dodal močno prizadeti Imura.

Njuno bolečino delijo tudi drugi ljubitelji bonsajev. "To je neopravičljivo dejanje. Ti ugrabitelji ne razumejo, kaj pomeni že kraja enega bonsaja, kaj šele sedmih. S krajo izgine tudi vsa večletna skrb in nega te rastline. Srce mi krvavi ob branju njune prošnje," je zapisal neki botanik na Facebooku.