Za naraščaj skrbita oba starša. Foto: Daniel Zupanc
Za naraščaj skrbita oba starša. Foto: Daniel Zupanc

V evropskih živalskih vrtovih dandanes namreč živi le 96 severnih skalnih pingvinov, ki so prepoznavni po živo rumenem štrlečem perju na glavi, med temi skoraj polovica odraslih živali, 45, na Dunaju, ki velja za najstarejši živalski vrt na svetu.

Mladički so se skotili po 33 dneh valjenja. Starši izmenično skrbijo za naraščaj ter mladičke grejejo in hranijo z že prebavljeno hrano.

Uspešen polarij
Živalski vrt Schönbrunn je edini živalski vrt na svetu, kjer vsako leto uspešno vzrejajo to živalsko vrsto, saj simulirajo svetlobne in podnebne razmere njihovega naravnega okolja ter jim tako zagotavljajo optimalne razmere za življenje. Od odprtja polarija leta 2004 so v druge vrtove oddali že 41 mladičkov te ogrožene živalske vrste.

"Z našimi dolgoletnimi izkušnjami glede vzreje želimo tudi drugim vrtovom pomagati vzrediti kolonije, ki bodo uspešne pri naraščaju," je dejala Dagmar Schratter, direktorica dunajskega živalskega vrta, ki vodi Evropski vzrejni program (EEP) za to vrsto pingvinov.

V naravi živijo v južnem Atlantiku
Vzreja skalnih pingvinov v živalskih vrtovih je zelo pomembna, saj je njihova vrsta v naravi ogrožena. "Severni skalni pingvin gnezdi na otokih okrog otoka Tristan da Cunha v južnem Atlantiku in je zelo ogrožen. Glavni vzroki za to so čezmerni ribolov, onesnaženost morja in tudi podnebne spremembe," je dodala Schratterjeva po poročanju predstavništvo mesta Dunaj v Sloveniji.