Zasedba letno odigra približno 100 nastopov po Japonski. Foto: Facebook
Zasedba letno odigra približno 100 nastopov po Japonski. Foto: Facebook

Edelweisskappele je japonski kvintet, ki preigrava polke in valčke v slovenskem in nemškem jeziku. Še posebej ljuba jim je Avsenikova glasba, ki je sicer na Japonskem slabo poznana, kaj šele priljubljena, a z njihovo pomočjo prepoznavnost raste. "Vse Avsenikove skladbe poskušamo peti v izvornem jeziku, ampak se težje dokopljemo do originalnih besedil. Imamo predvsem nemška besedila skladb, pri njihovem razumevanju pa si pomagamo s slovensko-nemškimi slovarji. V japonščino jih nikakor ne prevajamo," so povedali člani skupine.

Zasedba letno odigra približno 100 nastopov po Japonski, za njimi pa je že več evropskih turnej, predvsem po Avstriji in Nemčiji, piše Total Slovenia News. Čeprav njihova zadnja ni vključevala Slovenije, so japonski “oberkrainarji” že dvakrat igrali pri Avseniku, leta 2010 celo osebno Slavku in Saši Avseniku.

Leta 2015 so na enem izmed svojih koncertov gostili nemškega harmonikarja Alexandra Kolla in slovenskega proizvajalca diatoničnih harmonik Jerneja Brileja, ki je zapel s skupino.

Med številnimi zanimivostmi, ki jih lahko doživimo na Japonskem, je tudi Oktoberfest v Fukuoki in nekaterih drugih krajih. Na dogodku ne manjka nemškega piva, dirndlov, "irharic" ter seveda skupine Edelweisskapelle in njihovih brezhibnih interpretacij narodne glasbe.