Beluga je potapljačico nežno zgrabila za noge in jo dvignila na površje. Foto:
Beluga je potapljačico nežno zgrabila za noge in jo dvignila na površje. Foto:
Beluga
Junovo je Mila najprej obrnila pokonci.

26-letna Jang Jun se je udeležila tekmovanja v potopu na dah, ki je potekalo v šest metrov globokem bazenu z ledeno vodo v Harbinu v severovzhodnem delu Kitajske.

Naloga potapljačev je bila, da se brez dodatne dihalne opreme potopijo do dna in tam zdržijo čim dlje. Na dno bazena, v katerega so naselili beluge, se je spustila tudi Junova. Ko ji je začelo zmanjkovati zraka in se je odločila, da splava na površje, je zgrožena ugotovila, da ima v nogah polno krčev, zato jih ni mogla premakniti. "Začela sem se dušiti in padati še nižje proti dnu. Mislila sem, da je to zame konec - da bom umrla. Nato pa sem spodaj začutila neverjetno silo, ki me je spravila na površje," razlaga potapljačica.

Beluga korak pred organizatorji
Junovo je rešila beluga po imenu Mila, ki je očitno ugotovila, da z njo ni vse v redu in jo je zato spravila na varno. Izjemni prizor je posnel fotograf, ki je sedel zunaj, pred steklom. "Mila je opazila težavo pred nami," je dejal eden izmed organizatorjev. "Kar naenkrat smo opazili dekle, ki jo je prineslo na površje, noge pa je imela v Milinih ustih. Gre za zelo občutljivo žival, ki ima veliko stikov z ljudmi. Mislim, da ji dekle dolguje življenje."

Lahko se celo smejejo
Beluge veljajo za zelo inteligentne živali in spadajo med kite, s katerimi se je človek najbolj povezal. Pri njih je zanimivo tudi to, da imajo okoli ust mišice, s pomočjo katerih se lahko celo smejejo.

V omenjenem bazenu prirejajo poleg potopov na dah tudi tekme podvodnega hokeja.