Oblasti so bile tokrat predhodno obveščene. Foto: EPA
Oblasti so bile tokrat predhodno obveščene. Foto: EPA

48-letni avanturist, ki je brez kakršnega koli varovanja preplezal že več kot 70 nebotičnikov po vsem svetu, naj bi na vrh prišel v približno sedmih urah. Skupno naj bi od svojega 14. leta preplezal okoli 120 stavb.

Tokrat Robert sicer uporablja varovalno vrv. Le tako je namreč dobil dovoljenje oblasti za svoj podvig. Zdaj, ko je na območju že padel mrak, pa mu s tal pomagajo tudi z žarometi, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Robert je preplezal že številne najvišje in najslavnejše nebotičnike na svetu, od Empire State Buildinga v New Yorku do Willis Towerja v Chicagu in Petronasovih dvojčkov v Kuala Lumpurju. Leta 2004 je osvojil tudi tajvanski Tajpej 101, ki je pred Burdž Kalifo nosil primat najvišjega nebotičnika na svetu.

Za osvojitev Burdž Kalife si je izbral osrednji stolp. Plezanje je začel okoli 6. ure popoldne in, kot je napovedal, namerava biti na vrhu od šest do sedem ur pozneje. Kot navaja AP, se hitro vzpenja po kovinski fasadi, robove stekel in ozke kovinske spoje pa uporablja kot oprimke za roke in noge.

Pod nebotičnikom se je zbralo več sto opazovalcev. Za vsak primer pa je pripravljeno tudi reševalno vozilo, še navaja AP.