Iniesta v družbi Ata Smrka in Smrkete. Foto: Reuters
Iniesta v družbi Ata Smrka in Smrkete. Foto: Reuters

Nogometaš Barcelone se je skupaj s prelestno Španko odpravil v andaluzijsko vasico, da bi promoviral najnovejši del filma o modrih bitjih, ki bo svetovno premiero doživela 28. julija - v slovenskih kinematografih si boste lahko Smrkce 2 ogledali od 1. avgusta dalje.

V Juzcaru, vasici, kjer živi 250 ljudi, se je gnetlo predstavnikov sedme sile in tudi obiskovalcev, ki so v vas pohiteli predvsem zaradi tega, da bi pobliže videli španskega nogometnega reprezentanta. Iniesta in Gonzalezova sta se družila z obiskovalci in smrkci, španska zvezdnika pa sta v Juzcaru simbolno posadila tudi drevesi.

Modra barva prinesla denarce
Juzcar je postal svetovno znan leta 2011, ko so za potrebe prvega dela filma o smrkcih vse objekte v vasi, med drugim tudi cerkev, prebarvali v modro.

Podjetje Sony, ki je film ustvarjalo, je vasici obljubilo, da bodo po koncu snemanja vse hiše pobarvali na belo, tako kot so bile nekoč, toda prebivalci vasice so se zaradi finančnih koristi, ki jim jih je prinesla nova podoba vasice, odločili, da ohranijo "domovino smrkcev".

Veliko ljudi je modre hiške podpiralo tudi zaradi povečanega obiska turistov, ki prihajajo na ogled "dežele smrkcev" in domačinom prinašajo denar. Pred filmom Smrkci 3D je Juzcar obiskalo le okoli 300 turistov na leto, v zadnjih dveh letih, odkar so prebarvali hiše v modro, pa je vasico obiskalo 210.000 turistov, število obiskovalcev pa se iz dneva v dan veča, je za Reuters izjavil predstavnik vasice David Fernandez.