Mineva 100 let od rojstva Nelsona Mandele. Foto: EPA
Mineva 100 let od rojstva Nelsona Mandele. Foto: EPA
Nelson Mandela je bil ena najpomembnejših in najvplivnejših osebnosti 20. stoletja. Foto: EPA

Sestavljen je namreč iz 4000 odej različnih barv, razprostira pa se čez kar 7000 kvadratnih metrov, z njim pa so počastili stoto obletnico rojstva leta 2013 umrlega prvega temnopoltega predsednika Južnoafriške republike in slavnega borca proti apartheidu.

Za projektom stoji nevladna organizacija 67 Blanktes, pri izdelavi portreta pa je sodelovalo na tisoče prostovoljcev, med katerimi so bili tudi zaporniki iz strogo varovanega zapora Zonderwater v Pretorii, kjer so izdelek v ponedeljek tudi svečano razgrnili.

Portret Madibe pa ne bo večen, projekt ima namreč dobrodelno noto - izdelek bodo razdrli in vse odeje pred prihajajočo zimo razdelili brezdomcem in pomoči potrebnim.

Eden najvplivnejših Zemljanov
Nelson Mandela oz. Madiba, kot ga po njegovem klanskem imenu poznajo vsi Južnoafričani, je bil ena najpomembnejših in najvplivnejših osebnosti 20. stoletja ter Zemljan, ki je temeljito zaznamoval svoj čas.

Mandela je kot vodja Afriškega narodnega kongresa (ANC) s pogajanji dosegel miren konec apartheida - rasističnega sistema v Južni Afriki, v katerem je belska manjšina s trdo roko vladala črni večini med letoma 1948 in 1993. Za uspešen južnoafriški dogovor je Mandela skupaj s svojim "belim" sogovornikom Frederikom Willemom de Klerkom prejel ugledno Nobelovo nagrado za mir za leto 1993.

Na prvih svobodnih volitvah leta 1994 je Mandela postal prvi predsednik prenovljene Južne Afrike, ki jo je popeljal na novo pot sprave in sožitja, kjer ni več rasnega razlikovanja. Zaradi starosti je Madiba odslužil le en predsedniški mandat in se je leta 1999 umaknil v pokoj.

Država se je po njegovem zgledu izognila krvavemu maščevanju nekdanjim gospodarjem in kljub vsem težavam počasnega in neenakomernega razvoja ostaja najrazvitejša država črne celine, kjer Južna Afrika uživa velik ugled in sloves prve regionalne sile.

Mandela je po dolgi bolezni umrl 5. decembra 2013 v 96. letu starosti.