Vladajoči ANC zaradi stanja v državi vse bolj ogroža opozicijska Demokratična zveza. Foto: EPA
Vladajoči ANC zaradi stanja v državi vse bolj ogroža opozicijska Demokratična zveza. Foto: EPA
ANC
Afriški nacionalni kongres (ANC) je pred volitvami volivce in volivke spominjal na dediščino boja proti apartheidu, opozicijsko stranko DA pa so primerjali z nekdanjim apartheidskim režimom. Foto: Reuters
Nelson Mandela
Temnopolti predstavljajo 80 odstotkov prebivalcev Južne Afrike, kljub temu pa je tudi dve desetletji po koncu apartheida večina zemlje in podjetij v lastništvu belcev, ki predstavljajo osem odstotkov od skoraj 55 milijonov prebivalcev države. Foto: EPA
ANC doživel boleč poraz

Kot poroča BBC, je po 94 odstotkih preštetih glasov ANC izgubil v občini Zaliv Nelsona Mandele, kar je velik udarec za stranko. V občini z več kot milijonom prebivalcev, imenovani po junaku boja proti apartheidu in prvem južnoafriškem demokratično izvoljenem predsedniku Nelsonu Mandeli, je zmagala opozicijska Demokratična zveza (DA). Sedež občine je sicer v mestu Port Elisabeth.

Medtem ko je ANC osvojil 41 odstotkov glasov, jih je DA osvojil 46,5 odstotka. DA je že sporočil, da išče koalicijske partnerje za sestavo občinske oblasti. ANC je sprva sporočil, da ne sprejema rezultata, nato pa je poraz le priznal. Pred petimi leti je ANC tam osvojil 52 odstotkov.

Tesen boj poteka tudi v Johannesburgu, največjem mestu v državi, in Pretorii, kjer je sedež vlade. V Cape Townu je DA medtem še okrepil svojo večino na dve tretjini, kar je znak zaupanja prebivalcev v njihovo sposobnost vladanja. V celi državi ANC sicer še vedno vodi s 54 odstotki glasov, a gre za prelomen rezultat. Po koncu apartheida pred več kot dvema desetletjema je namreč ANC na vseh volitvah osvojil več kot 60 odstotkov.

Ugled stranke pa so močno očrnili brezposelnost in korupcijski škandali, povezani s predsednikom Jacobom Zumo. Lokalne volitve se obravnava kot znak priljubljenosti na sredini Zumovega drugega mandata. Kot poroča BBC, bi lahko slab rezultat ANC-ja spodbudil Zumove nasprotnike znotraj stranke. Naslednje splošne volitve naj bi bile lete 2019, Zuma pa se ne more še tretjič potegovati za predsedniški položaj.

Gospodarstvo je bilo za volivke in volivce ena izmed glavnih tem. Gospodarska rast naj bi bila letos ničelna, brezposelnost pa je 27-odstotna. Po državi so se zvrstili protesti z zahtevami po boljših nastanitvenih pogojih.

Korupcija, brezposelnost, neenakost
ANC mora tako priznati nove razmere, v katerih se ne more več zanašati na brezpogojno podporo revnih temnopoltih volivcev in volivk, poroča Reuters. Številni podporniki ANC-ja so se zaradi korupcije, brezposelnosti in slabih osnovnih storitev obrnili k Demokratični zvezi, kar je bilo še pred nekaj leti povsem nezamisljivo, saj je bil DA viden kot stranka premožnih belcev.

Velika težava je tudi neenakost. Temnopolti predstavljajo 80 odstotkov prebivalcev, ki jih je slabih 55 milijonov, kljub temu pa je tudi dve desetletji po koncu apartheida večina gospodarstva v smislu lastništva zemlje in podjetij v rokah belcev, ki predstavljajo okoli 8 odstotkov prebivalstva.

ANC doživel boleč poraz