Mimoidoči so se ob pogledu na razgaljene kolesarje in kolesarke le muzali ... Foto: Reuters
Mimoidoči so se ob pogledu na razgaljene kolesarje in kolesarke le muzali ... Foto: Reuters

Od Portlanda in Los Angelesa do Londona, Ciudada de Mexica in Caracasa, z različnih koncev sveta so prihajale fotografije kolesarjev, ki so bili "oblečeni" le v svojo kožo ali spodnjice, nekateri pa so se ozaljšali še s kakšnim duhovitim sporočilom. Tako že več let kolesarji vsaj en dan v letu pritegnejo pozornost zaradi svoje oprave, saj so prepričani, da tako lažje opozorijo na svoje zahteve.

V mehiški prestolnici in največjem mestu v Kaliforniji se jih je zbralo največ, okoli tisoč. Opozarjali so na predrzne voznike jeklenih konjičkov in zahtevali, da mestne oblasti bolje poskrbijo za njihovo varnost. V Ciudadu de Mexicu so odgovorni v zadnjem času naredili nekaj premikov, ki so omogočili prijaznejše kolesarjenje, a mesto se še vedno vsak dan duši v osmih milijonih vozil, katerih vozniki se zjutraj odpravijo na delo.

"Pri voznikih avtomobilov želimo ustvariti zavest, da mora biti na cesti prostor tudi za nas, kolesarje, in da imamo v prometu prav takšne pravice kot oni," so dejali. Mesto naj bi v bližnji prihodnosti dobilo kar 150 kilometrov kolesarskih stez.

Kako so goli kolesarji opozarjali nase v Ciudadu de Mexicu, Guadalajari, Los Angelesu in Londonu, si oglejte v spodnji galeriji.