Med tekmo nižje nogometne lige v sisaško-moslavški županiji med kluboma Jelengrad in Jasenovac je v mreži končalo devet zadetkov (8:1), a na naslovnicah svetovnih medijev ni pristala zaradi izida, pač pa zaradi nevsakdanjega incidenta.

Mladi nogometaš Ivan Gazdek je stekel proti kokošim, ki so zašle na nogometno igrišče, ter eno od njih, ki ji ni uspelo pravočasno pobegniti, brcnil z nogo in jo tako ubil ter vrgel z igrišča.

Kazenska ovadba
Sodnik mu je zaradi tega podelil rdeči karton, v njegovem klubu pa so napovedali, da ga ne bodo dodatno kaznovali. Je pa zato hrvaško društvo za zaščito živali Prijatelji životinja napovedalo, da ga bodo zaradi kaznivega dejanja uboja in trpinčenja živali kazensko ovadili.

Za tovrstno kaznivo dejanje je na Hrvaškem predvidena kazen tudi do enega leta zapora. Menijo, da je kršil tudi zakon o prekrških, ki za trpinčenje živali v javnosti predvideva denarno kazen.

Objavili so tudi fotografije dogodka in poudarili, da bi bilo kaznovanje tovrstnega nasilja pomembno tudi kot sporočilo, da za nobeno nasilje ni opravičila. Zato so zavrnili pojasnilo Gazdeka, da je bilo njegovo ravnanje posledica stresa med tekmo.

Spomnili so na primer iz leta 2013 iz Argentine, ko je klub CS Bella Vista izključil svojega nogometaša, ker je psa, ki je pritekel na igrišče, zgrabil za vrat in ga vrgel v ograjo.

Lastnici kupil novo kokoš
Gazdek je svoje dejanje obžaloval: "Verjemite mi, ni bilo nalašč. Ves čas nam na igrišče vdirajo kokoši in se mora tekma zato prekinjati. Teren je poln iztrebkov, razmere so nehigienične. Stekel sem proti kokošim, da bi jih pregnal, zamahnil sem z nogo in eno po naključju usmrtil. Sodnik mi je pokazal rdeči karton zaradi nešportnega vedenja. Soseda, ki ima dvorišče zraven igrišča, pa se ni razjezila. Meni je bilo vseeno zelo žal, zato sem ji poslal pismo in novo kokoš v znak obžalovanja," je povedal za portal 24 sata.

Niti v klubu Jelengrad nihče ni pričakoval, da bo incident dobil take razsežnosti: "Po tekmi smo jedli golaž in nihče ni več razmišljal o tem," so povedali.

Tudi Gazdek je upal, da ga javnost ne bo linčala, saj poudarja, da je sicer velik ljubitelj živali: "Imam psa, dve mački, imel sem tudi papagaja, ki pa je pred kratkim žal poginil."