Kit Harington, televizijsko utelešenje Jona Snowa, na premieri zadnje sezone kultne serije v New Yorku pred dnevi. Foto: Reuters

Glede na njegove podatke se Jon kot prvo ali drugo ime od leta 2006 pojavi 365-krat. Arya, v televizijski seriji Jonova sestra Arya Stark, je poimenovanih 250 deklic. Brandon se pojavi 185-krat, skrajšana različica Bran, kot ga običajno kličejo v seriji, pa 20-krat.

Nemški raziskovalec se pri svoji analizi opira na 610 različnih virov v 480 mestih v državi ‒ večinoma na porodnišnice, pa tudi na matične urade. Po njegovih navedbah je v vzorec zajeta približno četrtina vseh rojenih otrok v Nemčiji.

Na rojstnih listih se pojavljajo tudi druga imena iz kultne serije - Sansa (31), Dany (25), Daenerys (6) in Tyrion (6).

(Vsaj) ena Khaleesi tudi v Sloveniji

"Zanimivo je tudi ime Khaleesi, ki se v mojem vzorcu pojavlja 16-krat," je za nemško tiskovno agencijo DPA povedal Bielefeld. Khaleesi v Igri prestolov sicer ni ime, temveč naziv.

(Na tej točki kot zanimivost lahko omenimo, da imamo vsaj eno Khaleesi tudi v Sloveniji ‒ takšno ime, natančneje Khaleesi Luna, je lansko pomlad svoji novorojeni hčeri dal član zasedbe Siddharta, Boštjan Meglič.)

Zid je padel, beli hodci so tu – začenja se zadnji spopad za Železni prestol

Nekatera neobičajna imena v seriji so izmišljena, tako da jih je mogoče neposredno povezati s serijo, če dajo starši otroku takšno ime, pojasnjuje Bielefeld. Po drugi strani številna imena v Igri prestolov spominjajo na uveljavljena nemška ali angleška imena, tako da ne zvenijo preveč eksotično.

Ameriška televizijska hiša HBO je ponoči premierno predvajala prvi del zadnje sezone epske televizijske serije Igra prestolov. Na slovenski različici kanala bodo prvi del zavrteli drevi, šestdelna sezona ene najbolj priljubljenih serij v zgodovini televizije pa se bo sklenila sredi maja.