Rutina posameznika se je razvila v večerno rekreacijo številnih stanovalcev. Foto: Reuters
Rutina posameznika se je razvila v večerno rekreacijo številnih stanovalcev. Foto: Reuters

Ko se v Nantesu v Franciji zmrači, se na balkonih enega izmed tamkajšnjih blokov pojavijo v športna oblačila odeti stanovalci, pripravljeni na rekreacijo. "Vsakdo se lahko po vsem dnevu izolacije v zaprtih prostorih sprosti," pove Planchenaud, začetnik edinstvene skupinske telovadbe.

Več deset stanovalcev tako ob spremljavi glasbe dela počepe, teče na mestu in se razgibava. "Pridružili smo se včeraj in res uživali," je dejal tam stanujoči gasilec Gauillaume Ricquier. Vadbo z osrednjega dvorišča vodi Planchenaud, ki sicer dela v oglaševanju. "Telovadba ljudem omogoča, da pozabijo na težave in uživajo na prostem," doda Planchenaud. Končajo jo ob primernem času, da se lahko pridružijo drugim prebivalcem, ki s ploskanjem z balkonov počastijo zdravstvene delavce in preostale, ki rešujejo življenja obolelih s koronavirusom. "Prinaša nam novo energijo," je dejala ena izmed stanovalk, "razmišljamo, da bi vadbo nadaljevali tudi, ko se bodo razmere umirile."

Francija je javno življenje omejila 17. marca, premier Edouard Philippe pa je v petek dejal, da bodo brezpogojne omejitve veljale najmanj še do 15. aprila. Prepovedana so javna zbiranja, šole in univerze so zaprte, prav tako tudi vsa nenujna podjetja. Ljudem je dovoljeno, da domove zapustijo za nakup živil, opravljanje nujnih opravil, iskanje zdravniške oskrbe in telovadbo.