Kozmetični in lepotilni saloni so se v Avstraliji zaprli, frizerji in brivci pa delajo naprej. Foto: EPA
Kozmetični in lepotilni saloni so se v Avstraliji zaprli, frizerji in brivci pa delajo naprej. Foto: EPA

A po mnogih pritožbah, nejeveri in negodovanju je vlada v Canberri to pravilo opustila. Frizerski in brivski saloni v deželi "tam spodaj" sicer ostajajo odprti, čeprav je moralo mnogo drugih samostojnih podjetnikov začasno zapreti vrata. Morajo pa vsi frizerji in brivci spoštovati pravilo "štirih kvadratnih metrov na osebo", piše BBC.

Premier Scott Morrison je odločil, da so od srede od polnoči zaprte tudi vse igralnice, knjižnice in muzeji, frizerjem pa je pogledal skozi prste, kar je šlo nekaterim v nos in so javno pozvali, da je treba zapreti tudi te prostore. A Morrison je ostal neomajen – dejal je, da lahko še opravljajo svoje delo, dokler ohranjajo omejitve pri socialnih stikih in omejijo število ljudi, ki so hkrati v prostoru.

A mnogi frizerji so opozorili, da bo tudi ohranjanje varne razdalje do strank nemogoče. "Bolje je, da nas vlada popolnoma ukine, kot da nam naroči nekaj takega," je dejal eden izmed frizerjev. "Ali ima to pravilo kakšen smisel? Kako naj nanesem šampon ali ostrižem stranko, ne da bi se dotikal njenih las? Drugače ne gre."

Podvomili so tudi o pravilu 30 minut na obisk, saj s tem praktično odpadejo skoraj vse ženske stranke in vsa barvanja, v tem času je mogoče narediti le moško frizuro.

Na Twitterju so se pojavile nekatere šaljive objave v povezavi s tem.