Program za mlade Prvega programa v okviru projekta Radia Hudo! s pomočjo poslušalcev izbira najboljše mlade novinarje. Foto: Tadeja Bizilj
Program za mlade Prvega programa v okviru projekta Radia Hudo! s pomočjo poslušalcev izbira najboljše mlade novinarje. Foto: Tadeja Bizilj
Foto: Tadeja Bizilj
Foto: Tadeja Bizilj

Program za mlade že vrsto let po šolah izvaja radijske novinarske delavnice. Na njih se šolarji spoznajo z delom radijskega novinarja, voditelja, tonskega mojstra in glasbenega urednika, pod vodstvom radijske ekipe pa pripravijo sobotno mladinsko oddajo Hudo!.

V vlogi radijskih novinarjev in voditeljev oddaje Hudo!, ki je na sporedu vsako soboto med 9.05 in 10. uro na Prvem, so se preizkusili šolarji zadnje triade: OŠ 8. talcev Logatec, 1. OŠ Celje in 1. OŠ Žalec, OŠ Prežihovega Voranca iz Ljubljane, OŠ Ivana Kavčiča Izlake, OŠ Limbuš, OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, OŠ Boštanj in OŠ Ivana Groharja Škofja Loka.

Foto: Tadeja Bizilj
Foto: Tadeja Bizilj

"Čeprav smo vsak dan obdani z najrazličnejšimi novicami v medijih in včasih tudi odrasli težko presodimo, kaj je res in kaj ni, so mladi novinarji, ki so sodelovali pri naših radijskih novinarskih delavnicah, dokazali, da znajo kljub svoji mladosti dobro in pametno razmišljati s svojo glavo. Presenetili so me s svojo kritičnostjo, izborom tem za oddaje, temeljitimi pripravami na intervjuje in angažiranostjo. Tudi pri oddaji v živo jim je jezik tekel kot podmazan in so tako dokazali, da znajo uspešno premagati tremo. Žal mi je le, da smo lahko letos novinarske delavnice zaradi koronavirusa izpeljali le na devetih šolah, in ne 12, kot smo sprva načrtovali," je povedala Tadeja Bizilj, vodja delavnic s Prvega programa Radia Slovenija.

Vsak novinarski razred je pripravil oddajo na izbrano temo, hkrati pa so posneli še tekmovalni posnetek, v katerem so letos predstavili svoj kraj. V njem so na zanimiv, zabaven in inovativen način izpostavili glavne značilnosti oziroma znamenitosti svojega kraja.

Foto: Tadeja Bizilj
Foto: Tadeja Bizilj

In v tem procesu nastajanja radijskih vsebin so se mladi zelo dobro odrezali. Tekmovalni posnetki so bili dobri, naloga, komu podeliti točke, pa težka, pravi Igor E. Bergant: "Kar me je zelo pozitivno presenetilo, je bilo, kako igrivi so bili z zvokom. Res je občudovanja vredno, kako so otroci, mladi ta radijski medij začutili."

Poleg voditelja Odmevov Igorja E. Berganta in vodje projekta novinarskih delavnic Radia Hudo! Tadeje Bizilj je del strokovne žirije tudi odgovorni urednik Prvega programa Radia Slovenija Danijel Poslek, ki poudarja, da je povezovanje s šolami del poslanstva javnega radia.

"S takim sodelovanjem sporočamo, da smo še vedno tukaj in zdaj, da nam je mar za mlade poslušalce, da nam je mar za otroške in izobraževalne vsebine. Zelo redki so mediji, ki bi temu segmentu svojega poslušalstva dali takšno pozornost. Ne da jih hočemo pritegniti z glasbo, mi jih želimo pritegniti z izobraževalno vsebino, s tem, da jih dejavno vključimo v proces nastajanja radia."

O tem, katera šola najbolj izstopa, katera je svoj kraj predstavila najbolj atraktivno, pa poleg žirije odločate tudi poslušalci, saj na naših spletnih straneh ta teden poteka glasovanje za najboljši novinarski razred, ki se konča v soboto, 26. septembra, ob 9.55. Zmagovalca bomo razglasili na sklepni prireditvi 3. oktobra med 11. in 12. uro v neposrednem avdio- in videoprenosu na Prvem.

Riddle: Opinion Poll - Kateri je najboljši novinarski razred?