Strokovnjaki so ugotovili, da gre za drevesno žabo, ki živi na bananovcih – kar pojasni tudi to, da so jo našli med bananami. Foto: EPA
Strokovnjaki so ugotovili, da gre za drevesno žabo, ki živi na bananovcih – kar pojasni tudi to, da so jo našli med bananami. Foto: EPA

29. junija so uslužbenci v trgovini v valižanskem mestu Llanelli prelagali šope tisti dan dostavljenih banan, ko je enemu izmed njih v oči padlo nekaj nenavadnega. Izkazalo se je, da se je med bananimi olupki skrivala kot palec majhna drevesna žaba. Poklicali so društvo za zaščito redkih živali, ki so malo dvoživko prevzeli in mu ponudili nov dom.

Ugotovili so, da je žabica, ki so jo poimenovali Asda (po verigi trgovin, v kateri so jo našli) prepotovala osem tisoč kilometrov od rodne Kolumbije do Walesa. Strokovnjaki sklepajo, da je velik del poti preživela v hibernaciji, kar ji je omogočilo preživetje.

Zdaj, zagotavljajo, jo čaka lepše življenje: namestili so jo namreč v posebej zanjo pripravljen terarij, v katerem so razmere podobne kot v rodni Kolumbiji, le družbe ji bo najbrž manjkalo. Ob tem pa so malo žabico, ki je zaradi svoje nenavadne življenjske dogodivščine postala otoška medijska zvezda, ujeli v fotografski objektiv.

Odkar so izvozniki južnega sadja opustili sporne prakse škropljenja sadja pred izvozom, ladje v Evropo pogosto pripeljejo kakšnega pajka, žabo ali kaj podobnega, še pišejo britanski mediji.

Fotografije, ki so jih poslali medijem, si lahko ogledate spodaj.