Velikan je nasedel na obali Tasmanije. Foto: Reuters
Velikan je nasedel na obali Tasmanije. Foto: Reuters
Orjaški ligenj
Samo truplo je dolgo več kot dva metra. Foto: Reuters

"Osupljivo velik je," je bil navdušen zoolog Genefor Walker Smith, ki je v tasmanskem muzeju odgovoren za nevretenčarje.

Okolje orjaka, ki naj bi bil največji primerek te vrste na svetu, so bile vode južne Avstralije in Nove Zelandije. Orjaška žival je na najširšem delu merila 90 centimetrov, v dolžino pa so od vrha telesa do konca najdaljše lovke izmerili kar 7,8 metra.

Rekordno žival je naplavljeno opazil neki sprehajalec, zdaj pa jo bodo odpeljali v muzej, kjer bodo opravili analizo DNA in druge preizkuse, nato pa jo bodo najverjetneje razstavili na ogled obiskovalcem muzeja.

Velik ligenj, slaba malica
Kdor koli pa je pomislil, da bo zaradi ulova na Tasmaniji velik praznik lignjev, se je krepko uštel, saj je Walker Smith pojasnil: "Orjaški lignji po navadi vsebujejo veliko amoniaka, ki jim pomaga pri plavanju. Zato tudi ta rekorder zagotovo ne bi imel preveč dobrega okusa."

Orjaški lignji, s katerimi se hranijo predvsem kiti glavači, sicer še vedno veljajo za skrivnostno in slabo raziskano živalsko vrsto, saj živijo v globinah oceanov. Nekateri strokovnjaki trdijo, da obstojajo celo primerki, dolgi kar 13 metrov in več.

A. P.