Foto:
Foto:
Ni nujno, da ljubimo ljudi, lahko so to tudi živali, rastline, hobiji ...
Tudi samski živijo dlje, če ljubijo.
Če ljubite, zlahka pozabite na čas.

Kot trdijo, deluje ljubezen, namenjena drugi osebi, enako blagodejno na organizem kot ljubezen, ki jo izkazujemo živalim ali svojim konjičkom.

Profesor Marc Cohen je izjavil, da bodo tudi samski ljudje v življenju tako srečni kot zaljubljenci, če se bodo s čim strastno in ljubeče ukvarjali.

"Tisti, ki so spoznali ljubezen, bodo najverjetneje živeli dlje od tistih, ki te priložnosti niso imeli."

To je povedal avstralski znanstvenik Marc Cohen, potem ko je preučil izsledke raziskave o povezanosti ljubezni in dolgega življenja. Dodal je, da je večja možnost za dolgo življenje, če najdemo ljubezen.

Cohen, ki predava na univerzi RMIT v Melbournu, je na konferenci o staranju podal tudi svojo definicijo ljubezni. Ta ne zajema le ljubezni do drugega človeka, Cohen jo je razširil tudi na hobije in druge vrste ljubezni. Na konferenci je zatrdil, da ni pomembno, kaj delamo.

Zaradi ljubezni pozabimo na čas
"Če počnemo nekaj, kar imamo radi in pri čemer neizmerno uživamo, pa naj bodo to origami, urejanje vrta ali pa zrenje v oči ljubezni svojega življenja, bomo pri tem doživeli takšne trenutke, da bomo mislili, da se je čas ustavil oziroma da je minilo le pet minut, ne pa ena ura.

Ljubezen do tistega, na kar ste osredotočeni, povroči to, da pozabimo na čas. Samski ljudje, ki se s čim strastno ukvarjajo, bodo najverjetneje tako srečni kot zaljubljen par."

Cohen je govoril o prejšnjih raziskavah
Cohen je na konferenci, ki je potekala v Brisbanu, opozoril tudi na ameriško raziskavo na laboratorijskih zajcih, ki je pokazala, da so tisti zajci, ki so jih raziskovalci božali in jih ljubkovali, živeli 60 odstotkov dlje od tistih, ki so jih pustili pri miru.

Poleg tega je navedel tudi raziskavo o srčnih bolnikih v Izraelu. Ugotovili so, da so bolni živeli dlje, če so bili srečno poročeni.

Ženske živijo dlje, ker več ljubijo
Pravzaprav, tako trdi Cohen, ženske živijo dlje od moških, zato ker več ljubijo. Ljubijo svojega partnerja, otroke, starše, hobije ... "Lahko bi rekli, da nihče ne ljubi bolj kot ženske, zato je tudi logično, da živijo dlje," je svojo razlago sklenil Cohen.