Filme, ki so
Filme, ki so "tarantinovski", zaznamuje "nazorno ali stilizirano nasilje, nelinearne zgodbe, filmsko-literarne reference, satirične teme in ostri, bistroumni dialogi", pravi slovar. Foto: IMDb
David Lynch je avtor takih kultnih klasik, kot so Twin Peaks, Modri žamet, Divji v srcu in Mulholland Drive. Foto: AP

Oxfordski slovar je sporočil več kot sto s filmi povezanih besed, ki so od danes vpisane vanj.

In izrazi kot "lynchevsko" (Lynchian), "tarantinovsko" (Tarantinoesque), "kubrikovsko" (Kubrickian), "spielberško" (Spielbergian; po Stevenu Spielbergu), "altmanovsko" (Altmanesque; po Robertu Altmanu), "caprovsko" (Capraesque; po Franku Capri) in "godarjansko" (Godarian; po Jeanu Lucu Godardu) so zdaj uradno del slovarskega izrazoslovja.

Vse najnovejše vnose v Oxfordski slovar lahko najdete na tej povezavi.

In definicije omenjenih izrazov? "Lynchevsko" slovar opredeljuje kot "karakterističen, podoben, oponašajoč dela Davida Lyncha".

"Lynch je znan po kombiniranju surrealnih ali zloveščih elementov z banalnim, vsakdanjim okoljem in po uporabi privlačnih vizualnih podob za poudarjanje sanjskih, skrivnostnih ali grozečih prizorov," še dodatno pojasnjuje opis, posvečen avtorju takih klasik, kot so Twin Peaks, Divji v srcu in Modri žamet.

V slovarju tudi cele fraze
"Tarantinovsko" po drugi strani "zaznamuje nazorno ali stilizirano nasilje, nelinearne zgodbe, filmsko-literarne reference, satirične teme in ostri, bistroumni dialogi".

"Kubrikovski" filmi pa so zaznamovani s "pedantnim perfekcionizmom, obvladajo tehnične vidike ustvarjanja filmov in atmosfersko vizualnega sloga".

Med drugimi novimi, s filmskim svetom povezanimi izrazi najdemo v slovarju še gesla, kot so "diegetičen", "kraljice kričanja", "tresoča kamera" ter celo cele fraze, kot je "Nismo več v Kansasu" iz Čarovnika iz Oza.