Dana International na evrovizijskem odru v Birminghamu leta 1998. Le kdo bi jo/ga lahko pozabil ... Foto: EPA
Dana International na evrovizijskem odru v Birminghamu leta 1998. Le kdo bi jo/ga lahko pozabil ... Foto: EPA

V desetletjih festivala, ki ga nekateri mediji označujejo kot "McDonald's vseh koncertov", saj nastopajoči poskušajo najti pesmi in podobo, ki bi ustrezala kar najširšemu občinstvu, tako imenovani "glasbeni Big Mac", smo videli tako rekoč vse.

Evrosongovski škandali so stari toliko kot sama prireditev. Med 18. in 24. majem bo v Beogradu potekal že 53. festival, ki bo gotovo postregel s vsaj kakšnim protestom, ogorčenjem, nezadovoljnim glasbenikom ali vsaj z v zadnjih letih tako prisotnim "političnim oziroma blokovskim glasovanjem".

Kaj pa je razburjalo oboževalce tega največjega glasbenega dogodka v preteklih letih? Začelo se je že leta 1956, ko uradni izidi glasbene volje Evropejcev nikoli niso bili objavljeni, kar je sprožilo veliko špekulacij v smislu "kaj, če ...". Leta 1964 se je prvič v festival vpletla politika, saj so bile glasne zahteve, da se Španiji in Portugalski zaradi diktature prepove sodelovanje na Evrosongu, kar se ni zgodilo, med prenosom pa je na oder "pritekel" moški s tablo, na kateri je pisalo "Bojkot Franca in Salazarja".

Leto 1968 - Cliff Richards opeharjen
Britanski glasbenik Cliff Richards je bil leta 1968 žrtev španskega generala Franca in njegovega režima, ki mu je s prevaro odvzel zmago. Namen goljufije? Izboljšati sloves in podobo takratne Španije. V Royal Albert Hallu v Londonu je Richards Veliko Britanijo zastopal s poznejšim hitom Congratulations, zmago pa mu je pred nosom, z eno samo točko razlike, odnesla Španka Maciel s precej "neresno" skladbico La la la. Za prvo in do zdaj edino špansko evrovizijsko zmagoslavje se mora Maciel zahvaliti zakulisnim igricam, s katerimi so Španci drugim evrovizijskim žirijam v zameno za glas ponujali celo denar.

Leto 1973 - zmagovalka plagiat Berte Ambrož
Nov velik škandal: španska pesem Eres Tu, ki so jo izvedli Mocedades, je bila razkrinkana, da gre za čisti plagiat, saj naj bi bila kopija pesmi Brez besed, s katero je Slovenka Berta Ambrož leta 1966 zastopala Jugoslavijo.

Leto 1986 - Na odru komaj 13-letna Belgijka
Tega leta je zmago Belgiji pripela očarljiva, drobcena Sandra Kim. V pesmi J'aime la vie (Ljubim življenje) je prepevala, da šteje 15 pomladi, v resnici pa ji je bilo komaj 13 let. Verjetno je lagala, da bi se izognila diskvalifikaciji, čeprav takrat še ni bilo spodnje starostne meje. Tri leta pozneje je na evrovizijskem odru stala še mlajša pevka, komaj 11-letna Nathalie Paque, kar je tako razburilo organizatorje, da so nato v pravila zapisali, da morajo biti vsi izvajalci stari najmanj 16 let.

Leto 1998 - Dana International rušil/-a tabuje
Dana International v tesni obleki s kičastim perjem in močnim makeupom je zatresla Evropo leta 1998. Morda najbolj znani transseksualec na svetu, rojen v Izraelu, je (z glasom ali stasom?) očaral evropsko občinstvo s pesmijo Diva. Po zmagi je Dana nadaljevala glasbeno kariero in postala ena najbolje prodajanih izraelskih izvajalcev.

Leta 1999 - Nemci le spremenili melodijo
Prihodnje leto je škandal zakuhala Nemčija. Pevka Corrina May je na nacionalnem izboru s pesmijo Hor den kendern einfach zu pometla s konkurenco in se že pripravljala na Evrosong, ko je nekdo povsem naključno ugotovil, da je Corrina pri svoji pesmi melodijo v celoti vzela od neke druge pesmi, spremenjeno je bilo le besedilo. Ko so ji organizatorji prepovedali nastop, je v solzah zatrjevala, da o tem ni imela najmanjšega pojma. Kljub temu ji je na evrovizijski oder uspelo stopiti tri leta pozneje, ko je s pesmico I can't live without music končala na 21. mestu.

Leto 2002 - Slovenci posnemali Dano International
Leta 2002 se je tako v Talinu kot v Sloveniji ogromno govorilo o Sestrah, ki so prepevale, da lahko podarijo samo ljubezen. Tomaž (Marlenna), Damjan (Emperatrizz) in Srečko (Daphne) so v Ljubljani premagali favoritko Karmen Stavec, ki je dvorano protestno zapustila v solzah, in s svojo podobo in spolno usmerjenostjo sprožili živahno razpravo. Kot stevardese so po vsem "viku in kriku" v Estoniji Sloveniji prinesle 13. mesto.

Leto 2003 - "lezbijki" na sceni
V Rigi, ki je Evrosong gostila leta 2003, se je največ govorilo o ruskih najstniških zvezdnicah Leni Katini in Juliji Volkovi, bolje znani pod imenom t.A.t.U., ki sta predtem nekatere osupnili z javnim izkazovanjem ljubezni. "Samo da ne bo škandala na odru," so ju prosili organizatorji. Dekleti sta nato s tako pričakovanim nastopom bolj kot ne razočarali, vseeno pa s pesmijo Ne ver, ne bojsia osvojili tretje mesto. Navsezadnje pa se je izkazalo, da je bila tudi njuna homoseksualnost le prodajna in medijska "finta" - ena izmed njiju je pozneje postala mamica.

Leto 2004 - Željkovo "maščevanje" za turško nadvlado
Srb Željko Joksimović je v Carigradu navdušil z balado Lane moje in se uvrstil na drugo mesto, za "divjo" Ukrajinko Ruslano. Sredi Turčije pa je sprožil nemalo ogorčenja, kot je v zrak dvignil tri prste, ki so tradicionalni srbski znak za boj, in rekel, da bo v Carigradu zmagal zato, da se bo tako maščeval za stoletja, ki so jih Srbi preživeli pod turškim hlapčevstvom.

Leto 2004 - Gresta Udba in Evrosong skupaj?
Isto leto, sosednja država. Hrvat Ivan Mikulić naj bi se vodji hrvaške delegacije Aleksandru Kostadinovu pritožil, da ga je pred polfinalnim nastopom skušala zastrupiti Udba, ki naj ji ne bi bilo povšeči, da Ivan Hrvaško popelje v finale. To mu je kljub "zaroti" uspelo.

Leto 2005 - Gracia kupovala mesta na lestvici
Nemka Gracia se ni pokazala prav nič "gracioznosti", ko se je razvedelo, da je njen producent in pisec pesmi Davis Brandes kupil 2.000 njenih zgoščenk, da bi ji tako prinesel uvrstitev na vrh nemških prodajnih lestvic. V Kijevu je vseeno nastopila, a Run & Hide ji je prinesla nečastno zadnje mesto.

Leto 2007 - na odru kvazipevci
Veliki Britaniji na Evrosongu zadnja leta ne gre in ne gre. Veliko blamažo so si privoščili lani, ko so na oder poslali bolj plesno kot pevsko zasedbo Scooch, ki je prepevala "letalsko" popevkico Flying the Flag (for You). Ali pa tudi ne. Na nacionalnem izboru so namreč odkrili, da so jim v zaodrju do boljše glasovne usklajenosti pomagali profesionalni pevci, Scooch pa so bolj kot ne le odpirali usta. Njihov zagovor: "Težko je ob težkih plesnih korakih zraven še peti!"

Leto 2008 - se bo Sebastienu pozornost obrestovala?
Letošnji Evrosong se ni še niti začel, eden izmed izvajalcev pa je že nekaj tednov v središču pozornosti. To je Francoz Sebastien Tellier, ki si je privoščil nekaj "nezaslišanega": Francijo, tako ponosno na svojo kulturo in jezik, bo zastopal v angleškem jeziku! Oglasil se je celo minister za frankofonijo Alain Joyandet: "Če je nekdo dobil čast, da zastopa našo državo, mora peti v domačem jeziku!"

Anja Pavlič