Gre za dva skafandra – oranžna obleka, ki jo je oblekel inženir Dustin Gohmert, je namenjena astronavtom v kapsuli Orion med izstrelitvijo in vrnitvijo na Zemljo, belo-rdeče-modro "mobilno enoto za raziskovanje zunaj plovila" pa si bodo nadeli, ko bodo stopili na površje Lune.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

To oblačilo je javnosti predstavila oblikovalka Johnsonovega vesoljskega centra Kristine Davis, ki je nazorno prikazala tudi njegove največje prednosti – udobje in okretnost. Krožila je z rokami, delala počepe in se sklanjala, da bi pobirala stvari z odra. Astronavti bodo med prihajajočo misijo Artemis (Artemida) tako lahko tudi dvignili roke nad glavo, česar v času Apolla niso mogli.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Prav tako pa so oblikovalci poskrbeli, da se jim ne bo več zgodil spodrsljaj, kakršnega so si privoščili marca letos.

Imeli le eno žensko obleko
Nasa je za 29. marec napovedala prvi izključno ženski vesoljski sprehod, a so morali ta dogodek prestaviti, saj agencija ni imela dovolj vesoljskih oblek primerne velikosti.

Sprehod z Mednarodne vesoljske postaje (ISS) bi morali opravili astronavtki Anne McClain in Christina Koch. McClainova je namreč ugotovila, da ji najbolj ustreza zgornji del oblačila velikosti M. A takšno velikost je imela tudi Kochova, ki je obleko pomerila prva.

Pomerjanje vesoljskih oblačil je menda precej zapletena stvar, saj človek zaradi mikrogravitacije v vesolju zraste. McClainova je tako sporočila, da je na ISS-ju za pet centimetrov višja, kot je bila na Zemlji.

"Naj bo jasno – ko bomo šli na Luno, se bo ta novi skafander prilegal vsem," je zatrdil Nasin direktor Jim Bridenstine. "Se spominjate generacije Apolla, ko sta Neil Armstrong in Buzz Aldrin po površju lune skakljala kot zajčka? V novih oblačilih se bo – v nasprotju s prejšnjimi oblačili – dalo dejansko hoditi," je zatrdil.