Začetek obratovanja 104-nadstropne in skoraj štiri milijarde dolarjev vredne stolpnice z imenom WTC1 pomeni velik mejnik tako za New York kot za ZDA. Foto: Reuters
Začetek obratovanja 104-nadstropne in skoraj štiri milijarde dolarjev vredne stolpnice z imenom WTC1 pomeni velik mejnik tako za New York kot za ZDA. Foto: Reuters
Prvi radovedneži znotraj WTC1. Foto: Reuters

Obnova ruševin WTC-ja je zaradi prepirov in tožb trajala veliko dlje, kot se je sprva napovedovalo, vendar pa današnji začetek obratovanja 104-nadstropne in skoraj štiri milijarde dolarjev vredne stolpnice z imenom WTC1 pomeni velik mejnik tako za New York kot za ZDA.

Lastnik stolpnice in celotnega območja WTC-ja je skupno podjetje držav New York in New Jersey - The Port Authority of New York and New Jersey, ki bedi nad večino infrastrukture na pristaniškem območju v New Yorku in na drugi strani reke Hudson v New Jerseyju.

"Newyorško nebo je spet popolno. WTC1 postavlja nove standarde oblikovanja, gradnje, prestiža in trajnosti. Je tudi najvarnejša pisarniška zgradba v ZDA," je povedal izvršni direktor družbe Patrick Foye.

V najetih pisarniških prostorih so delo začeli zaposleni pri založniški hiši Conde Nast. Založniška hiša Conde Nast, ki med drugim izdaja revije, kot sta Vanity Fair in The New Yorker, bo imela v 104-nadstropni WTC1 3400 zaposlenih, za zdaj pa se jih je v novo stolpnico priselilo 170. Do začetka 2015 pridejo še drugi, da zapolnijo skupaj pet nadstropij.

Doslej je oddanih le okoli 60 odstotkov vseh pisarniških prostorov zgradbe. Med najemniki so oglaševalsko podjetje Kids Creative, upravljavec športnih stadionov Legends Hospitality, investicijski svetovalci BMB Group in pisarniško podjetje Servcorp.

Prostore v dobrih 541 metrov oz. 1776 čevljev (leto ameriške osamosvojitve od britanskega imperija) visoki stolpnici so najela tudi javna podjetja, med njimi zvezna agencija General Services Administration.

Po terorističnih napadih 2001 je danes območje spodnjega Manhattna okrog WTC-ja precej bolj živo. Med drugim tam cvetijo restavracije, trgovine in drugi posli, vključno s turizmom.