Kako je ležati v krsti? Foto: EPA
Kako je ležati v krsti? Foto: EPA
Izkušnja naj bi bila 'terapevtska'. Foto: EPA

"To je bilo prvič, da smo imeli tovrstno ponudbo," je za Telegraph povedala Džang Bei, 30-letna "oblikovalka grobov", ki trdi, da lahko izkušnja pomaga ljudem bolj ceniti življenje.

Koncepta lažnih pogrebov se je sicer domislila Dzeng Jia, 20-letna študentka pogrebništva, ki je kot prva legla v krsto med lažnim bedenjem konec marca. Dzeng se je ideja porodila, potem ko je neki njen sorodnik leta 2011 zaradi krvavitve v možganih umrl. "Dogodek se me je zelo dotaknil," je povedala.

Uslužbenci pokopališča sprva niso bili najbolj prepričani o ideji, a jih je Dzeng nazadnje prepričala. "Bili smo res presenečeni, a se nam je koncept zdel nov in zanimiv," je povedala Džang.
Vse kot na pravem pogrebu
Kljub odsotnosti pravih trupel Džang pravi, da so pogrebne slovesnosti realistične, saj je na njih vse, kar bi pričakovali na pravih pogrebih: krste, cvetlični aranžmaji, pogrebniki, fotografi in celo čustveni govori prijateljev in svojcev "umrlega". "Pogrebno slovesnost sestavljata dva dela: 20-minutni obred in izkušnja življenja in smrti, ki traja od 15 do 20 minut," razlaga. Paket pa vključuje tudi izvedbo kitajske poppesmi "Angel". Vzdušje je sproščeno, kot na zabavi, pove Džang.
Dzeng je o svojem "pogrebu" povedala, da se ga je udeležilo 20 njenih sošolcev, ki so povedali, kaj si zares mislijo o njej in ji s tem omogočili, da zdaj bolje razume samo sebe in kako jo vidijo drugi. "Po obredu se mi je zdelo, da se lahko poboljšam in bolj cenim življenje," je še dodala.

Džang pravi, da udeleženci tovrstnih obredov močno hvalijo nenavadno izkušnjo, med njimi tudi neki starejši par. "Vprašali smo ju, zakaj sta se udeležila pogreba, pa je dedek, ki je zelo odprtega duha, povedal, da se pri njuni starosti s smrtjo manj obremenjujeta in da gre le še za vprašanje časa. Zanju smrt ni bila tabu - v svojih preostalih dneh si želita izkusiti kaj novega, kaj, kar ima pomen."
Spletne kritike
Malce manj navdušenja nad nekonvencionalnimi obredi je zaznati na spletu, kjer jih ostro kritizirajo, češ da so morbidni in nespoštljivi do mrtvih. A Džang vztraja, da so lažni pogrebi terapevtski: "Menimo, da gre za nadvse pozitivno idejo, ki kaže spoštovanje do življenja, čeprav nekateri spletni uporabniki izražajo precej močno nasprotovanje."
Dzeng sicer priznava, da lažni pogrebi verjetno kljub vsemu ne bodo postali neka splošna praksa, da pa je po njenem dobro, da se ljudje zavedajo, da se življenje nenehno spreminja in bi ga morali vsi ceniti bolj.