Slovenska prestolnica je ovita v oblak vonja po mesu. Foto: MMC RTV SLO
Slovenska prestolnica je ovita v oblak vonja po mesu. Foto: MMC RTV SLO

Vonj po pečenem mesu nas je po Miklošičevi cesti vodil do Prešernovega trga, kjer smo naleteli na skupinico, ki se je trudila s peko gromozanskega čevapčiča.

Čevapčič je bil gromozanski v pravem pomenu besede, saj je tehtal neverjetnih 620 kilogramov! In kaj počneš s peko več kot pol tone težkega čevapčiča? Poskušaš podreti svetovni rekord! Prav to je cilj skupine Italijanov, ki si je trg v središču Ljubljane izbrala za "kuhinjo".


Kam pa stlačiš 620 kilogramov mletega mesa? V prav zato pripravljeno železno mrežo, ki jo postaviš nad vročo žerjavico! In pečeš, pečeš, pečeš ... Čevapčič so začeli peči že okoli šestih popoldne, ob našem obisku okoli devete ure zvečer pa je bil še daleč od pečenega. Sproti so preverjali temperaturo mesa: v sredini je dosegla za peko primernih 75 stopinj Celzija, okrog pa je bilo še napol surovo.

Seveda jim jo je zagodel "Murphy" in mehanizem za obračanje železne mreže se je vmes pokvaril, zato smo v naš objektiv ujeli "kuharje", ki so postali "strojniki" in se trudili s popravilom verige.

Z sveže pečenim čevapčičem vam žal ne moremo postreči, lahko pa vam ponudimo nekaj utrinkov s priprave tega velikanskega slastnega obroka. Se vam že cedijo sline?

T. H./L. Š