Papež Frančišek ima na Instagramu, kjer objavlja pod imenom franciscus, 7,4 milijona sledilcev. Foto: Reuters
Papež Frančišek ima na Instagramu, kjer objavlja pod imenom franciscus, 7,4 milijona sledilcev. Foto: Reuters

Prejšnji petek so splet obšli posnetki zaslona, iz katerih je razvidno, da je profil papeža Frančiška na Instagramu všečkal fotografijo brazilske manekenke Natalie Garibotto, na kateri je bila ta (pomanjkljivo) oblečena v šolsko uniformo. Kdaj je bil ta všeček podeljen, ni jasno.

Še preden so lahko upravitelji računa objavo "odvšečkali", se je na Sveti sedež usul kup pritožb, manjkalo ni niti (po)smeha in seveda novinarskih vprašanj glede všečka. Tiskovni predstavniki vrhovnega poglavarja Katoliške cerkve so najprej nekaj dni molčali, v četrtek pa potrdili, da so sprožili preiskavo glede spletnega "incidenta".

Za papeževo pojavnost na družbenih omrežjih je namreč odgovorna skupina posebej za to zadolženih uslužbencev. Notranja preiskava sicer še poteka, piše BBC, a vse kaže, da ni šlo za napako. "Izključili smo možnost, da bi "všeček" prišel iz Vatikana, zato smo se obrnili na Instagram po pojasnila," je tiskovni predstavnik Vatikana v četrtek dejal za Guardian.

Na "čast", ki ji jo je naklonil sam papež, se je odzvala tudi Garibottova, ki je dejala: "No, vsaj v nebesa bom prišla." V podjetju, ki skrbi za promocijo Garibottove in še nekaterih drugih tovrstnih "manekenk", pa so ponosno oznanili, da so dobili "papežev uradni blagoslov".