'S tem pivom smo premaknili meje,' so prepričani Škoti. Foto: EPA
'S tem pivom smo premaknili meje,' so prepričani Škoti. Foto: EPA
Pivo
Bi si upali srkniti najmočnejše pivo na svetu? Foto: Spletna stran pivovarne
Pivo
Pivo brez alkohola, pivo z različnimi okusi, izredno močno pivo ... Izbira je tako rekoč brezmejna. Foto: EPA

Pivu je pivovarna BrewDog iz mesta Fraserburgh nadela nenavadno ime Pogumni jedrski pingvin (Tactical Nuclear Penguin), vsebuje pa kar neverjetnih 32 volumenskih odstotkov alkohola, kar je približno osemkrat več od običajnih hmeljnih napitkov. V pivovarni novost oglašujejo kot "kraljevsko temno pivo, namenjeno izključno velikim poznavalcem piva".

V prodajo bodo dali le 500 steklenic, ki bodo vsebovale 330 mililitrov tega "čudeža", in še te ne bodo na voljo v običajnih trgovinah, ampak le prek spleta in v dveh specializiranih prodajalnah omenjene pivovarne. "To pivo je revolucionarna novost, česa takega svet še ni videl," je zadovljen James Watt, soustanovitelj podjetja.

Vlada za omejitev alkohola
A vsi si ne manejo rok tako zadovoljno kot omenjeni gospod. Pivo je namreč na Škotskem sprožilo pravi "vihar" in zanetilo razpravo o odgovornem uživanju alkohola. Na isti dan, kot je na svet privekal "jedrski pingvin", je škotska vlada namreč potrdila tudi predlog, da se bo zavzela za zakonsko določitev najnižje cene alkohola, da bi tako omejila popivanje, ki ni redkost niti med mladimi, piše britanski Guardian.

Predstavniki kampanje Alkohol v središču zanimanja Škotske so tako BrewDog obtožili "pretiranega in že kar otroškega iskanja pozornosti", ker so si drznili pivo predstaviti prav na isti dan, ko je vlada napovedala boj proti opojnim pijačam. "Podatek, da so izdelali rekordno močno pivo, vsekakor ni občudujoč in nekaj, čemur bi morali ploskati. To je kvečjemu cinična poteza te pivovarne," je bil oster Jack Law.

"Spijte ga večkrat po malo"
A pivovarna je takoj imela odgovor zanje: "Ne želimo še poslabšati položaja alkoholne omame v družbi. Prav zato smo pivu priložili tudi zamašek, podoben vinskemu, da bi ljudem položili na srce, naj ga uživajo podobno kot viski - v majhnih količinah in majhnih požirkih."

Pivovarna je še razkrila, da so se za tako ime piva odločili zato, ker so do tako visoke stopnje alkohola v njem prišli s tem, da so pivo zamrznili v bližnji slaščičarni. Tako se je voda ločila od alkohola. Nato je pivo 18 mesecev zorelo v lesenih sodih, ki so jih pred tem uporabljali za škotsko nacionalno pijačo - viski.

Do zdaj so bili rekordni Nemci
BrewDog je z 32 volumenskimi odstotki alkohola za en odstotek premagal nemško pivovarno Schorschbraer, z izdelkom pa bi lahko zadel pravo tržno nišo. Raziskave so namreč pokazale, da pivci v teh težkih časih v trgovinah raje izberejo močnejša in dražja piva, ki jih nato v miru spijejo v domačem naslonjaču. "Ponosni smo na to, da smo drugačni in edinstveni in da se prav po tem ločimo od 'navadnih' piv. Imamo se za neustrašne Davide v obupanem oceanu zdolgočasenih Goljatov," je bil slikovit predstavnik BrewDoga.

Ta pivovarna že nekaj časa predstavlja trn v peti svojim škotskim tekmecem, saj so prepričani, da krši splošno veljavna pravila poslovanja in zavaja kupce. Septembra so na primer na police ponudili pivo Nanny State, ki naj bi imelo komaj 1,1 odstotka alkohola, pred tem pa so iz prodaje morali umakniti pivo Tokyo, ki so ga z 18,2 volumenskega odstotka alkohola oglaševali kot najmočnejše pivo na Otoku.

Ob tem naj spomnimo na opozorilo na alkoholnih izdelkih: "Minister za zdravje opozarja: Prekomirno pitje alkohola škoduje zdravju."