Avtor izjemne fotografije, ki jo je naslovil "Pričkanje na postaji", je britanski fotograf Sam Rowley, ki je prizor posnel v nočnih urah na eni izmed postaj podzemne železnice. "Vsi vemo, da na teh postajah živi ogromno miši, a mislim, da jih do zdaj še nihče izmed nas ni videl v takšni luči," je dejal komaj 25-letni Britanec, ki se s fotografijo ukvarja le polprofesionalno.

Da bi ujel kar najboljši posnetek, je en teden v nočnih urah oprezal za živalmi na različnih londonskih postajah in tam ostajal vse do jutranjih ur, ko so začeli prihajati potniki.

Priznal je, da so ga mimoidoči večkrat začudeno gledali, ko se je ulegel na tla in skušal v objektiv ujeti kakšen zanimiv prizor, piše CNN.

Na natečaj, ki ga prireja londonski prirodoslovni muzej, je prišlo kar 48.000 fotografij, izmed katerih je komisija nato izbrala 25 finalistov. Odločitev o zmagovalni fotografiji leta so prepustili glasu ljudstva.

Poleg zmagovalke so posebno pohvalo dobile tudi fotografije dveh jaguarjev v Braziliji, ki v gobcu držita anakondo, nežno prijateljstvo med nosorogom in oskrbnikom, skupine belih severnih jelenov in podobe orangutana, ki ga v Bangkoku silijo v boksarski dvoboj. Te še in nekaj drugih finalistk si oglejte spodaj.