V Karexu proizvedejo petino svetovne zaloge kondomov. Foto: Reuters
V Karexu proizvedejo petino svetovne zaloge kondomov. Foto: Reuters

V malezijskem Karexu Bhd proizvedejo eno petino vseh kondomov na svetu, zdaj pa že več kot teden dni v svojih treh tovarnah niso proizvedli enega samega kondoma zaradi karantene, ki jo je uvedla malezijska vlada, da bi zajezila širjenje virusa.

To je že za 100 milijonov kondomov primanjkljaja. Karexove kondome uporabljajo znamke, kot je Durex, pa tudi državni zdravstveni sistemi, kot je britanski NHS, ali pa človekoljubni programi Združenih narodov.

Podjetje je dobilo dovoljenje, da svojo proizvodnjo pod posebno izjemo za ključne industrije znova zažene danes, a le s 50 odstotkov svoje delovne sile, poroča Guardian.

"Nekaj časa bo trajalo, da znova zaženemo tovarne, in s polovično kapaciteto bomo le stežka dohajali povpraševanje," je povedal direktor Karexa Goh Miah Kiat. "Povsod bomo videli globalno pomanjkanje kondomov, kar bo strašljivo. Skrbi me, da veliko humanitarnim programom, predvsem v Afriki, kondomov ne bo primanjkovalo le dva tedna ali en mesec. To pomanjkanje se lahko zavleče več mesecev."

"Ni čas za naraščaj"

Pandemija koronavirusa je od vseh držav jugovzhodne Azije Malezijo prizadela najbolj. Okuženih je 2161 ljudi, umrlo pa jih je 26. Karantena naj bi trajala najmanj do 14. aprila.

Preostale države, kjer proizvedejo večje količine kondomov, so še Kitajska, kjer se je izbruh začel, Indija in Tajska. V obeh število okužb narašča.

"Dobra stvar je, da je povpraševanje po kondomih še vedno zelo veliko, ker, hočete ali nočete, so še vedno nujno potrebni," je povedal Goh. "Glede na to, da na tej točki ljudje verjetno ne načrtujejo otrok. To ni čas, s toliko negotovosti."