Kar se Janezek nauči, to Janez zna? Foto: EPA
Kar se Janezek nauči, to Janez zna? Foto: EPA

V medijih je odmeval incident na tekmi najstnikov Partizana in Beograda na bazenu Banjica v srbski prestolnici. Tekma je bila namreč zaradi pretepa staršev tri minute pred koncem pri izidu 5:5 prekinjena.

"Očetje so se tepli, matere so se vlekle za lase, dedek pa je bil celo pripravljen uporabiti letev," so zapisali srbski mediji in dodali, da so mladi vaterpolisti sramoto svojih staršev spremljali na tribunah, nekateri pa so jih mirili. Na koncu je morala posredovati celo policija.

Sorodna novica Preobjestne starše, ki vpijejo ob robovih igrišč in s tribun, je treba izobraziti

Dan pozneje so mladi športniki brez navzočnosti staršev tekmo le pripeljali do konca. Spet so skočili v bazen, čas, ki je ostal do konca tekme, pa so izkoristili za prijateljsko razigravanje in podajanje žoge, nato pa zmagovalca določili z metanjem kovanca. Takrat se je srečna stran obrnila v korist Partizana, ki je tako tekmo na papirju dobil s 6:5.

V klubu Partizan so se tudi odločili, da bodo suspendirali trenerja Sinišo Budraka, njegova izključitev je bila namreč povod za incident, ki je poskrbel za starševsko sramoto in neslavno srbsko vaterpolsko publiciteto.

"Resen družbeni in psihološki problem"

"Sem zgrožen, zbegan. Turnir je bil v naši pristojnosti, ampak mislim, da bomo morali prav vsi v vaterpolski zvezi Srbije zagristi v to kislo jabolko. To, kar se je zgodilo, ni bilo normalno. Je zelo škodljivo za naš šport. Spetse je potrdilo, da starši popolnoma napačno razumejo svojo vlogo v vzgoji otrok, da prek njih zdravijo svoje frustracije. To je resen družbeni in psihološki problem, s katerim bi se morali pozabavati psihologi, psihiatri, na žalost pa tudi organi reda in miru in tožilstvo," je po incidentu opozoril predsednik kluba Beograd Petar Đukić.

Generalna direktorica vaterpolo kluba Partizan Tatjana Rakas pa je sporočila, da bodo disciplinski komisiji predlagali, da staršem do konca sezone prepovejo prihod na tekme.
Iz uprave Partizana so staršem prek medijev še sporočili: "Morda je vaš otrok nadarjen za pisatelja, zdravnika, čevljarja ali košarkarja. Vendar pa svoje neuresničene ambicije ne prenašajte na te mlade ljudi, ki jih učite napačnih vrednot. Nisi boljši, če poškoduješ nasprotnika, nisi močnejši, če uporabiš surovo moč. Ne učite otrok tega, da se stvari rešujejo na tak način. Ni nam pomoči, če ne bomo tega preprečili s skupnimi močmi."