Foto:
Foto:
Vodja egiptovske uprave za arheologijo Zahi Havas si ogleduje močno poškodovano mumijo.

Egiptovskega faraona, ki naj bi zasedel prestol pri osmih letih, so prvič po 82 letih vzeli iz sarkofaga, da bi s pomočjo rentgenske slike ugotovili, koliko je bil Tutankamon resnično star in ali je bila njegova smrt vzrok nesreče ali se je zgodil umor.

Kot je povedal vodja egiptovske uprave za arheologijo Zahi Havas, je mumija žal močno poškodovana, le njena glava je še v dobrem stanju.

Znanstveniki so mumijo položili v tomograf, in sicer v posebej za to opremljenem kombiju, ki so ga parkirali v bližini faraonove podzemne grobnice v Dolini kraljev v Egiptu. Po pregledu so mumijo takoj vrnili nazaj v grobnico, kjer bodo opravili vse nadaljnje preiskave.

Faraonovo prekletstvo
Med množico ljudi, ki je spremljala dogodek, se govori, da se je v tistem trenutku sprožil puščavski vihar in je začelo deževati, kar se na tem območju zgodi bolj poredko. Nekateri so prestrašeni šepetali, da gre za faraonovo prekletstvo.

Tutankamon vladal le devet let
Grobnico slavnega faraona Tutankamona, ki je vladal pred približno 3.300 leti, je leta 1922 odkril britanski arheolog Howard Carter. Tutankamon naj bi bil 12. vladar 18. egiptovske dinastije, prestol naj bi zasedel že pri osmih letih, umrl pa naj bi star približno 17 let.

S pomočjo pravkar opravljene tomografije naj bi dokončno razkrili skrivnosti o Tutankamonovem življenju in zlasti smrti, saj je mladi faraon vladal komaj devet let. Nova spoznanja pa naj bi še ta mesec objavili v Kairu.