Gooding je zadnja desetletja svojega življenja potoval predvsem po Škotski in Irski in iskal najdragocenejše seteklenice viskija. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Gooding je zadnja desetletja svojega življenja potoval predvsem po Škotski in Irski in iskal najdragocenejše seteklenice viskija. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Za začetek aprila je bil napovedan drugi del dražbe več kot osem milijonov evrov vrednih viskijev, ki jih je lastnik Pepsija Richard Gooding desetletja zbiral med svojimi popotovanji po svetu.

Gooding se je leta 1936 rodil v družino ustanovitelja Pepsi Cole (to je osnoval njegov dedek). Družbo je vodil med letoma 1978 in 1988, ko jo je tudi prodal, nato pa se posvetil dobrodelnosti in svoji strasti: viskijem. Zadnja desetletja svojega življenja je tako zgolj potoval po svetu (predvsem po Irski in Škotski), obiskoval destilarne in iskal najboljše in najdragocenejše viskije. Umrl je leta 2014 in za seboj (poleg milijonov, ki jih je namenil v dobrodelne namene) pustil tudi legendarno zbirko.

Gre za največjo in najdražjo zbirko redkih viskijev na svetu, ki so ji nadeli ime Popolna zbirka in ki med drugim vključuje na milijon ameriških dolarjev ocenjeno steklenico 60 let starega viskija Macallan iz kolekcije Valerio Adami napolnjenih je bilo namreč zgolj 12 steklenic, opremljenih z nalepko, ki jo je izdelal omenjeni italijanski umetnik.

Prvi del dražbe je potekal na začetku leta in na njej so po poročanju Guardiana prodali več kot 1.900 steklenic, zanje pa iztržili več kot 3,5 milijona evrov. Na dražbi so postavili več svetovnih rekordov (prvi viski, prodan za več kot milijon dolarjev ipd.), od drugega dela, ki je bil napovedan za sredino aprila in ki je vključeval še redkejše steklenice, pa se je pričakovalo še več, vsaj pet milijonov evrov.

Zbiranje ponudb za 1958 steklenic viskija se je prek spletne strani avstralskega trgovca z viskiji Whisky Auctioneer začelo 10. aprila, skleniti pa bi se moralo deset dni pozneje. A tik pred koncem zbiranja ponudb so iz dražbene hiše sporočili, da so na spletni strani "zaradi preobremenjenosti" zaznali "tehnične težave", zaradi česar so rok za oddajo ponudb podaljšali za 48 ur.

Po dveh dneh so nato le sporočili, da so bili 21. aprila ob približno 22.30 po londonskem času tarča "načrtovanega, tehnološko dovršenega in zlonamernega napada na našo spletno stran in podatkovne baze". Svojim strankam so "zgolj kot previdnostni ukrep" poslali navodila, kako naj ukrepajo, da zaščitijo svoje premoženje, so še zapisali.

Dražbo so tako "za nedoločen čas" preložili, spletna stran pa začasno ne deluje, saj zadevo pristojni organi še preiskujejo, so sporočili, niso pa razkrili, kaj so nepridipravi ukradli (ali skušali ukrasti).