Pred mesecem je praznovala svoj visoki jubilej, čestital pa ji je tudi sam ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters
Pred mesecem je praznovala svoj visoki jubilej, čestital pa ji je tudi sam ameriški predsednik Barack Obama. Foto: Reuters

Kot je sporočila njena 77-letna hči Thelma Holloway, je Jeralean umrla doma med spanjem: "Bila je pripravljena, da gre domov počivat. Ko je odhajala, ni trpela. Boga je prosila, naj jo mirno vzame, in tako se je zgodilo. Sedaj je v miru." Dodala je, da je Jeralean preživela en teden v bolnišnici, domov pa se je vrnila v soboto.

Prijatelji so Talleyjevo opisovali kot zelo skromno in bogaboječo, njena velika ljubezen pa je bilo kegljanje, ki se mu ni odpovedala vse do 104. leta.

Najstarejša Zemljanka je imela 12 bratov in sester, od katerih so številni dočakali 80 ali 90 let. Z možem, ki je umrl leta 1988, je bila poročena 52 let.

Rekord ostaja v ZDA
Po podatkih ameriške skupine Gerontology Research Group (GRG) je sedaj najstarejša oseba na svetu Sussannah Jones iz ameriške zvezne države New York, ki bo 6. julija praznovala 116. rojstni dan.

Naslov najstarejšega Zemljana vseh časov po podatkih Guinnessove knjige rekordov nosi Francozinja Jeanne Calment, ki je bila ob smrti stara 122 let in 164 dni.