Nekdanji italijanski premier Romano Prodi med za Italijane kar obrednim pitjem espressa. Foto: EPA
Nekdanji italijanski premier Romano Prodi med za Italijane kar obrednim pitjem espressa. Foto: EPA

V petek, 17. aprila, so v Italiji prvič obeležili dan espressa, posvečen temu priljubljenemu kavnemu napitku. Kot je pojasnil predsednik nacionalnega inštituta za italijanski espresso, Gianluigi Sora, mora imeti espresso lahko in fino peno lešnikove barve. "Njegova aroma mora biti takšna, kot je aroma na žaru pečenega kruha," je še dodal Sora.

Kava espresso je koncentrirani kavni napitek, pripravljen s prepuščanjem vroče vode skozi drobno mleto kavo s pomočjo pritiska. Priljubljeno pijačo so "izumili" v Milanu v začetku 20. stoletja, do 40. let so espresso pripravljali le s pritiskom pare. Z izumom posebnih strojev in velikanskim tržnim uspehom pa je postal dostopen po kavarnah po vsem svetu.

Espresso ima zaradi načina priprave gostejšo teksturo od kave, pripravljene s filtrom, in večjo količino trdnih snovi glede na prostornino. Po navadi ga postrežejo v 25- do 30-mililitrskih odmerkih. Njegova najbolj prepoznavna značilnost je rdečkasta pena, ki plava na površini, v njej pa so ujeta rastlinska olja, proteini in sladkor. Zaradi načina piprave so okusi in kemikalije v espressu bolj koncentrirani in je tudi zato priljubljena podlaga za druge kavne napitke z dodatki, kot so mleko, cappuccino, macchiato, mocca ...

A. K.