Klepetan se je k Maleni vračal več let. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA
Klepetan se je k Maleni vračal več let. (Fotografija je simbolična.) Foto: EPA

Hrvaška živalska zgodba tako letos ni dobila nadaljevanja, ampak zaplet, saj se Klepetan letos ni vrnil prvič od leta 2002. Po poročanju hrvaških medijev Malena zavrača hrano, odpada ji tudi perje

Stjepan Vokić, upokojeni hišnik tamkajšnje osnovne šole, skrbi za Maleno od leta 1993, ko jo je našel ustreljeno in z zlomljenim krilom v bližini Brodske Varoši. Štorklja ni mogla leteti, zato ji je takrat zgradil gnezdo na strehi svoje hiše, čez zimo pa zanjo skrbi v toplem in zaprtem prostoru.

Tako je tudi tokrat jesen in zimo preživela na toplem, a je začela zavračati hrano, odpadati pa ji je začelo tudi perje.

Vračal se je od leta 2002

Vokić je pojasnil, da je Klepetan lani k Maleni prispel že 16. marca, medtem ko je prejšnja leta prihajal okoli 24. marca.

Je pa lani gnezdo na Hrvaškem tudi zapustil občutno bolj zgodaj kot v letih pred tem, saj se je na jug odpravil konec avgusta. "Zdi se mi, da je poginil. S prvimi spomladanskimi dnevi so se že vse štorklje vrnile, njega pa ni," je razložil Vokić.

Klepetan je prvič v gnezdo k Maleni priletel spomladi 2002 in se potem iz Južne Afrike vračal vsako pomlad, pri čemer je preletel približno 13.000 kilometrov. Skupaj sta imela 66 potomcev.

O dolgoletni ljubezni štorkelj na Hrvaškem so v prejšnjih letih poročali tudi različni svetovni mediji vse od Japonske do Čila.