Raziskovali bodo selitvene poti slovenskih belih štorkelj. Foto: BoBo
Raziskovali bodo selitvene poti slovenskih belih štorkelj. Foto: BoBo
štorklja, obročkanje
Z obročkanjem so uspeli zbrati precej malo podatkov o selitvah živali. Foto: BoBo

so opremili z GPS-sledilnikom, saj upajo, da bo ptica pomagala pri razkrivanju selitvenih poti in prezimovališč slovenskih belih štorkelj.

O selitvenih podatkih slovenskih štorkelj jim je doslej s pomočjo sicer obsežnega obročkanja mladičev uspelo zbrati le malo podatkov.

Že lani pa so v društvu sledilni napravi namestili mladima štorkljama v zaselku Benat v Ponovi vasi, ki so ju poimenovali Zuri in Fortuna. Druga je zdaj v Turčiji, za Zuri pa se je sled izgubila v Tanzaniji.

Varstveni ornitolog Tomaž Mihelič je ob namestitvi naprave pojasnil, da štorklje na ta način lepo zarišejo svojo selitveno pot, ki pa je zanje tudi nevarna.

"Naravovarstvena prizadevanja so usmerjena v gnezdišča, za vse selivke pa morajo biti tudi v selitveno pot. Iz tega vidika ima oddajnik na njenem hrbtu veliko naravovarstveno vrednost," je poudaril.

Ptica, ki so ji namestili GPS-sledilno napravo, bo iz naših krajev najverjetneje odletela konec avgusta ali na začetku septembra, njeno pot pa bo mogoče spremljati na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.