Jenna se je prebila v najožji izbor Miss Universe Canada. Foto: Screenshot spletne strani tekmovanja
Jenna se je prebila v najožji izbor Miss Universe Canada. Foto: Screenshot spletne strani tekmovanja
Jenna pravi, da je že pri štirih letih vedela, da je ženska. Foto: Youtube

23-letno finalistko kanadskega izbora za mis Universe so diskvalificirali, potem ko je prišlo na dan, da je prestala operacijo spremembe spola.

Vodja kanadskega izbora za mis Universe Denis Davila je za Toronto Star povedal, da čeprav Talackovo označujejo za "pravo dekle", morajo biti po pravilih mis Universe udeleženke "rojene ženske". Davila je dejal še, da je Talackova na svoji prijavnici navedla, da je rojena kot ženska. "Počuti se kot pravo dekle in je pravo dekle. Ni pričakovala, da bodo ljudje o tem podvomili. Upala je, da ji bomo pogledali čez prste, a pravila so zelo jasna in jih ne moremo zaobiti."

23-letnico iz Vancouvra so diskvalificirali isti dan, ko je razkrila, da je bila dejansko rojena kot moški. V izjavi Miss Universe Canada je zapisano, da so Talackovo diskvalificirali, ker "ni ustrezala pogojem tekmovanja, čeprav je v prijavnici navedla drugače". In še: "Kljub temu pa spoštujemo njene cilje in odločnost ter ji želimo samo najbolje."

Na tekmovanju transseksualcev
V intervjuju iz leta 2010, ki ga je dala na tajskem tekmovanju za transseksualke Miss International Queen, je Jenna dejala, da je že pri štirih letih vedela, da je ženska, pri 14 pa je začela hormonsko terapijo. Operirana je bila pri 19 letih.

Talackova je po diskvalifikaciji za CTV povedala, da ne misli obupati in da se bo posvetovala z odvetnikom. "Zelo razočarana sem nad odločitvijo organizatorjev. A skušala bom to situacijo spremeniti v pozitivno smer, da drugih ljudi v podobnem položaju v prihodnosti ne bi diskriminirali."

Peticija za Jenno
Medtem so pri Miss Universe Canada s svoje spletne strani že umaknili vse Jennine fotografije in jo zamenjali z drugo tekmovalko.

Odzivi na celotno zgodbo so mešani. Kritiki vztrajajo, da bi morale na tradicionalnih lepotnih tekmovanjih nastopati le rojene ženske. A nesojena lepotna kraljica ima tudi svoje podpornike - več kot 30.000, če smo natančni. Peticija na strani change.org je zbrala že 30.138 podpisov, upajoč, da bi razveljavila diskvalifikacijo Talackove s tekmovanja, ki ga ima v lasti Donald Trump.