Zaščititi želijo tako vojake, ki na vojnih območjih večkrat poiščejo užitek pri ženskah, kot tudi njihove žene doma. Foto: Reuters
Zaščititi želijo tako vojake, ki na vojnih območjih večkrat poiščejo užitek pri ženskah, kot tudi njihove žene doma. Foto: Reuters

"Vojak ne more braniti svoje države, če ne poskrbi za to, da je varen tudi sam," je na predstavitvi izdelka pojasnil vodja osebja Brig Leopold Kyanda, s čimer se je navezoval na to, da ima virus HIV šest odstotkov odraslih Ugandcev.

Tamkajšnja vojska je bila v preteklosti znana po precejšnji obolevnosti za to boleznijo. Ugandsko ministrstvo za zdravje je pojasnilo, da so kondomi Ulinzi na voljo v priročnih posamičnih ovojih, preprečili pa naj bi, da vojaki po opravljanju dolžnosti domov prinesejo virus HIV.

"Narava tega dela s seboj prinaša veliko izzivov. Vojaki morajo večkrat v vojna območja, ki s seboj prinesejo kar nekaj izzivov, zato se za užitek tam večkrat srečujejo z ženskami," je še pojasnila ministrica za zdravje Vastha Kibirige. "Morajo zaščititi tako svoja življenja kot tudi poskrbeti, da po prihodu domov ne okužijo svojih žena."

Zdravstvene organizacije opozarjajo, da Ugandci za "spolne odnose z visokim tveganjem" zgolj v nekaj več kot polovici primerov uporabijo kondome. Smrti, povezane z aidsom, so bile v Ugandi na najvišji stopnji leta 1999, ko je umrlo 74 tisoč ljudi, od takrat naprej pa se zmanjšujejo. Leta 2017 je zaradi te bolezni umrlo približno 26 tisoč ljudi, še poroča BBC.