Spremembe imena na omrežnih načrtih in znakih na postajah bodo končane do konca leta. Foto: Reuters
Spremembe imena na omrežnih načrtih in znakih na postajah bodo končane do konca leta. Foto: Reuters

Podzemna železniška postaja mestnega središča v dobesednem prevodu označuje ulico Moor, hkrati pa izraz "Mohr" označuje temnopolte prebivalce oziroma muslimanske naseljence v severni Afriki, še posebej tiste s temnejšo barvo kože. Podjetje BVG se je z razmahom protestov proti rasizmu in kolonialnim zločinom odločilo, da ime spremeni na primernejše. Postaja se bo tako v prihodnosti imenovala po drugi bližnji ulici, Glikenstrasse, ki je dobila ime po ruskem skladatelju iz 19. stoletja Mihailu Ivanoviču Glinki.

Postaja, ki leži nekaj sto metrov od Brandenburških vrat v samem središču Berlina, je od odprtja leta 1908 zamenjala že vrsto imen. "Spremenili bomo vse omrežne načrte, znake na postajah in na avtobusih. Pri podzemnih železnicah je treba spremeniti vse," je v intervjuju dejal Rolf Erfurt, član uprave BVG-ja. Dodal je še, da bodo vsa dela končana do konca leta.

Prejšnji mesec so neznani aktivisti nad vhodom prelepili napis in tako postajo začasno preimenovali v "Ulica Georgea Floyda”. "Menim, da je fantastično (preimenovati postajo). V 21. stoletju je neprimerno poimenovati ulice z izrazi, rasističnimi do temnopolte skupnosti," je dejal mimoidoči Akwasi Osei-Dwomoh. "Želim si, da ne le podzemna železniška postaja, ampak tudi sama ulica dobi boljše ime."