Podgane predstavljajo v revnem Bangladešu resen nacionalni problem. Foto: EPA
Podgane predstavljajo v revnem Bangladešu resen nacionalni problem. Foto: EPA

40-letni Binoy Kumar Karmakar iz severnega dela revne države je v nekakšnem tekmovanju, ki ga dejavno spodbuja tudi vlada, se je zelo škodljivih glodalcev lotil s pomočjo pasti, strupa in poplavljanja. V dokaz je od vseh svojih žrtev zbral njihove repe, ki se jih je v enem letu nabralo natančno 39.650.

barvni televizor sony, samo "tekmovanje" pa je bilo del nacionalne kampanje, v okviru katere si vlada prizadeva, da bi zmanjšala težavo s podganami, ki vsako leto pojedo veliko zalog hrane. Po uradnih ocenah naj bi v Bangladešu, ki velja za eno najrevnejših držav na svetu, poleg tega pa jo pogosto prizadanejo še uničujoče poplave, kar okrog deset odstokov vsega kmetijskega pridelka končalo v želodcih podgan. Najbolj so prizadeta polja riža, pšenice in krompirja.

"Skozi vse leto so kmetje pobili okrog 25 milijonov podgan," je o tem povedal predstavnik kmetijskega ministrstva Abdul Halim.

Lani so podgane v regiji Čitagong popolnoma uničile ves pridelek zaradi česar so morali na pomoč priskočiti Združeni narodi, ki so 120.000 ljudem razdelili hrano.

J. R.