Za rožnato plast snega na ledeniku Presena na severu Italije naj bi bile krive alge, znanstveniki pa pravijo, da to v Alpah ni tako redek pojav v pomladnih in poletnih mesecih, svarijo pa, da bi lahko rožnati sneg postal velika težava, če se bo začel pojavljati pogosteje.

Kot je na Twitterju pojasnil Biagio Di Mauro iz italijanskega Inštituta za polarne znanosti (ISP), gre najverjetneje za snežno algo (Chlamydomonas nivalis), da pa povezave s podnebnimi spremembami še niso neizpodbitno dokazali, čeprav velja splošno prepričanje, da ima pojav neposreden učinek na pospeševanje taljenja snega in ledu.

Fenomen je sicer stroki dobro poznan, je pa o tej temi razmeroma malo znanstvene literature.

Na Antarktiki zelen sneg

Di Mauro, ki je na ledenik odpotoval prejšnji teden, je v izjavi za javnost zapisal, da alga sama ni nevarna in da je to naravni pojav, ki se pojavlja spomladi in poleti v srednjih geografskih širinah ter tudi na obeh polih.

Alge bi lahko pospešile taljenje snega in ledu v že tako krhkem okolju.

Podnebne spremembe vse skupaj samo še dodatno poslabšujejo.

Razlaga je dokaj preprosta: belina snega/ledu sončno svetlobo odbija, alge pa led potemnijo, zaradi česar ta vsrka več toplote in se hitreje tali. S taljenjem snega se bo pojavljalo samo še več alg, saj te uspevajo z več vode.

Maja so z Antarktike poročali o zelenem snegu, ki so ga prav tako zakrivile mikroskopske alge, poroča CBS.