Proga se vije skozi tri nadstropja. Foto: Nordijski center Planica
Proga se vije skozi tri nadstropja. Foto: Nordijski center Planica

Na prvi pogled se zdi, da je ideja prostornega podzemnega smučišča brez posebnega zanj namenjenega prostora popolnoma neuresničljiva. Vendar ni tako.

V Planici so podzemno garažo združili z zamislijo o podzemnem smučišču in ustvarili učinkovito inovacijo, ki je postala pomemben kraj za pripravo ameriških nordijskih kombinatorcev na igre v Južni Koreji.

Ameriški nordijski kombinatorec Bryan Fletcher je kompleks komentiral z besedami: "Videti je kot ogromna zamrzovalna soba, v katero lahko vstopiš. Ideja o podzemnem smučišču je genialna!"

Planico so si izbrali za trening, potem ko jim je ameriška smučarska zveza po igrah v Sočiju precej skrčila sredstva financiranja, kar pomeni, da so se kombinatorci morali združiti s smučarskimi skakalci. Kmalu se se z novimi sponzorji povezali s Slovenijo, ki ima, po poročanju ameriških medijev, vse, kar potrebujejo njihovi športniki - dovolj trenerjev, dostop do gora, primerne cene in športne komplekse, potrebne za treninge.

Reciklaža snega
Čeprav obisk in trening v Planici ni bil prvotni načrt ameriških športnikov, so bili nad kompleksom v Planici navdušeni. 40 milijonov vreden kompleks je namreč tudi čez poletje prekrit s snegom. Kako so to dosegli? Direktor Nordijskega centra planica Jelko Gros je za ameriški časnik povedal, da jim je to omogočila reciklaža snega. Z zimske smučarske skakalnice so sneg prenesli v podzemno smučišče za športnike, naslednjo zimo pa so isti sneg prestavili na progi za tek na smučeh.