Foto: Reuters
Foto: Reuters

Tako so zdaj restavracije v litovski prestolnici zapolnjene z izložbenimi lutkami, oblečenimi v vse od klovnov do visoke mode. Gostinci upajo, da bodo s to duhovito potezo goste privabili nazaj v restavracije.

Bernie ter Braak pravi, da je na lutke pomislil po tem, ko je ponovno odprl svojo restavracijo Cozy v starem mestnem jedru Vilne in se zgrozil, kako prazno je videti vse skupaj. Tudi takrat, ko so se stranke počasi začele vračati, se je moral Braak držati strogih ukrepov in zapolniti le vsako drugo mizo, kar je, kot pravi, močno ubilo vzdušje.

Zato je lokalne oblikovalce prosil, naj oblečejo nekaj lutk in jih posedejo za karantenske mize. "Ko so vse lutke zasedle prazne mize, je bila restavracija kar naenkrat videti polna, vzdušje je bilo precej boljše," za Reuters razlaga 47-letni gostinec. "Zdelo se nam je, da zadeva dejansko deluje!"

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Pomoč tudi modni industriji

Braak je nato spodbudil še ostale restavracije in kavarne, da se mu pridružijo in s tem vdihnejo tudi nekaj pozitive v sektor, ki ga je koronakriza močno zdesetkala. V naslednjih dveh tednih bo po 14 restavracijah v Vilni skupno sedelo 60 lutk.

"Zdaj zagotovo lahko veš, kam se usesti in kam ne," je med srkanjem čaja v kavarni Sugamour povedala Odeta Plakiene, posedena ob lutko, oblečeno v črno oblekico. "In še dobro vzdušje ustvarjajo."

Projekt tudi pomaga pri okrevanju mestne modne industrije. "Včeraj sem oblačila lutko in kar nekaj ljudi me je takoj vprašalo, kje lahko kupijo obleko," je ponosno povedala oblikovalka Rimante Rimgailaite.

Vilnske restavarcije sicer niso edine, ki si pri pokoronskih ukrepih pomagajo z lutkami. Te je za ohranjanje razdalje med jedci po restavraciji posedla tudi restavracija s tremi Michelinovimi zvezdicami The Inn at Little Washington v ameriški zvezni državi Virginia, medtem ko so se v kavarni in slaščičarni Rothe iz Schwerina v Nemčiji odločili, da bodo zahtevano razdaljo med gosti dosegli s klobuki iz plavalnega črva.